Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Casa Muzeelor, deschisă pentru vizitatori la Iași. Exponatele de valoare care pot fi admirate

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cinci muzee unicat din țara noastră se găsesc într-un singur loc - la Iași. De la cataloagele școlare semnate și completate de povestitorul Ion Creangă, până la celebrul ceas de aur purtat de Mihai Eminescu, pe toate le puteți admira în Casa Muzeelor.

 

Casa Muzeelor își deschide astăzi porțile pentru vizitatori, iar intrarea este gratuită.

Casa Muzeelor găzduieşte 5 spaţii culturale într-un singur loc. Fiecare cameră spune o poveste, iar fiecare obiect expus are propria istorie. În Muzeul Literaturii sunt expuse obiecte care, odinioară, au aparţinut povestitorilor şi poeţilor ţării. Un alt muzeu care atrage privirile este cel al Poeziei. Maşini de scris, din care ies foi colorate, poartă scrieri semnate de diverşi autori contemporani. Lucian Dan Teodorovici, director Casa Muzeelor Iași: „Este unic pentru că este un muzeu dedicat poeziei dintr-o perspectivă post modernă, este un muzeu ludic, este un muzeu în care poezia se va citi şi râzând sau zâmbind, măcar”

"Rezervaţia de îngeri", o cameră expoziţionala, dedicată poetului Emil Brumaru, atrage prin meticulozitatea cu care a fost creată.

Citește și
coadă Primăria Capitalei
Zeci de mii de oameni participă la Noaptea Muzeelor. Coadă imensă la Primăria Capitalei

Nicoleta Dabija, muzeograf – : „E, de fapt, o metaforă pentru pasiunea lui Brumaru pentru cărţi, pasiunea lui exagerată. De fapt, îngerii sunt aceste cărţi deschise, îngerii lui Emil Brumaru. Obiectele lui sunt aici, cănile lui sunt expuse pe pachetele de cărţi, aduse din dormitorul lui.”

Teatrul Evreiesc de Stat, care are o tradiţie de 145 de ani, este ilustrat într-unul dintre muzee. Pe ritmurile piesei compuse de Avram Goldfaden, un artist reprezentativ pentru acele vremuri, pătrundem în lumea teatrală de odinioară.

Corina Irimiță, muzeograf – „Este o metaforă a intrării actorului în scenă, începând de la culise, până la momentul în care acesta intră în scenă, se îmbracă cu fiecare piesă de vestimentaţie pe care o are, îşi joacă rolul şi ajunge la sfârşitul actului.”

Muzeul copilăriei în Comunism adună obiecte care ar trezi amintiri din epoca de aur. În sălile Muzeului Pogromului de la Iaşi este expusă holograma unuia dintre supravieţuitorii acelor timpuri, Iancu Țucărman, dar şi fotografii, documente şi artefacte. Casa Muzeelor poate fi vizitată începând de astăzi.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult