Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Brașov, Capitala Verde a Europei în 2025. Ce planuri au autoritățile pentru ca orașul să atingă standardele de mediu

Your browser doesn't support HTML5 video.

Dacă în 2021, Brașovul a fost declarat cel mai poluat oraș din România și printre cele mai poluate orașe din Europa, conform unui clasament întocmit de Agenția Europeană de Mediu, acum se schimbă lucrurile.

Autoritățile vor ca Brașovul să devină, în 2025, Capitala Verde a Europei. Pentru asta trebuie să atingă standarde înalte în ceea ce privește parcurile, calitatea aerului și a apei, performanța energetică și colectarea deșeurilor.

Orașul are un sistem de iluminat public inteligent, prin care a fost redus consumul de energie cu 30%. În Poiana Brașov, de pildă, intensitatea luminii crește doar când senzorii detectează un trecător. Deșeurile sunt colectate selectiv.

De aproape doi ani, în oraș au fost amplasate și trei automate inteligente de colectare a deșeurilor reciclabile: sticlă, doze de aluminiu și plastic. În tot acest timp, au fost adunate cu ajutorul lor aproape şapte milioane de astfel de recipiente. La fiecare 50 de ambalaje, cetăţenii primesc un bilet cu două călătorii gratuite cu transportul în comun.

Bărbat: „E foarte bine că a fost făcut, mai puține deșeuri”.

Citește și
hackeri
AFM acuză atacuri informatice împotriva programului Casa Verde. Cum s-au rezolvat cereri din Yemen, India sau Brazilia

70% din flota de transport este ecologică, iar orașul are deja finanțare aprobată, prin PNRR, pentru încă 73 de autobuze electrice.

În acest moment se lucrează la un parc nou, într-un cartier de la marginea orașului. Zona va fi amenajată cu alei pietonale, piste de biciclete și locuri de joacă pentru copii. Cea mai mare suprafață va fi alocată spațiilor verzi, pentru că aici vor fi plantați aici 400 de arbori.

Bărbat: „E un lucru foarte bun pentru cartierul Răcădău și pentru Brașov, pentru copii”.

Clădirile publice devin și ele verzi. Pe trei clădiri au fost montate panouri fotovoltaice.

Allen Coliban, primarul Brașovului: „Continuând cu energia și ținta de a deveni independenți din punct de vedere energetic, dezvoltăm un parc solar în acest sens, în acest an”.

Masterplanul velo al orașului prevede ca orice brașovean să aibă o pistă de biciclete la mai puțin de 250 de metri de casă.

Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov: „Avem finanțare pentru 80 de kilometri de piste de biciclete. Brașovul nu trebuie să ajungă ca alte orașe, într-un blocaj total”.

Pentru titlul de Capitală Verde Europeană concurează, între altele, și Brescia, Novara și Cagliari din Italia, Graz din Austria sau Guimarães din Portugalia. Toate vor fi evaluate de un grup de experți și trebuie să prezinte și un plan pe termen lung. Câștigătorul va primi o finanţare de 600.000 de euro pentru a demara proiecte în șase domenii: deșeuri, apă, calitatea aerului, zgomot, biodiversitate și sol.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult