Internetul ne salveaza. Cum putem gasi online cele mai bune si avantajoase credite bancare
Your browser doesn't support HTML5 video.
Sunt o multime de calcule complicate si de texte scrise cu litere mici in contracte. Din fericire, si aici Internetul intra in actiune si ne salveaza.
La fel cum exista site-uri unde puteti vedea la ce magazin online e mai ieftin un produs, exista si site-uri care va ajuta sa alegeti unde sa va faceti un credit. Primul pas e cel normal la un credit: sa va hotarati de ce suma aveti nevoie si pentru ce. Vreti sa va luati masina, casa, o vacanta exotica sau vreti sa cumparati o tona de mancare pentru masa de Sarbatori? Adica vreti un credit imobiliar, unul de consum, un leasing sau poate ca v-ar ajuta si mai bine un card de credit..
Dupa ce stiti ce suma va trebuie si in ce scop, intrati pe site si va alegeti produsul financiar - credit, leasing, card si asa mai departe. Sa zicem ca vreti un credit de nevoi personale de 10.000 lei pe care sa il platiti in 5 ani. Aveti cinci variante, pe care site-ul le ordoneaza dupa ce criteriu vreti: DAE, suma de rambursat si rata dobanzii.
La cel mai scump din credite veti da inapoi, in total, peste 14.000 de lei, iar la cel mai ieftin 12.400. Dar site-ul va arata clar ca, la cel mai ieftin credit, rata dobanzii e variabila. Deci s-ar putea sa va treziti la sfarsit ca aveti mult mai multi bani de dat. Un credit nu e decat pentru cei care isi primesc salariul intr-un cont la banca respectiva, iar un altul e la promotie si va trebui sa va grabiti daca vreti sa prindeti oferta. Asa ca din cinci credite au ramas doar doua. Practic, site-ul v-a scapat de 3 drumuri inutile la banci unde nu ati fi putut din diverse motive sa luati banii respectivi.
Sunt si alte criterii. De pilda, poate ca stiti ca la anul va vor intra multi bani si veti putea plati inapoi banii luati, deci trebuie sa luati in considerare si comisionul de rambursare al bancii. Lucrurile devin un pic mai complicat daca puneti si casa garantie la credit. Iar daca alegeti dobanda variabila, puteti afla de pe site si dupa ce criterii variaza, ca sa stiti cat de cat la ce sa va asteptati. Cu cateva click-uri puteti afla de acasa lucrurile pe care altfel ar trebui sa le cautati la banca intr-un contract de zeci de pagini.
Ca sa vorbim si despre lucruri mai vesele decat creditele, astfel de site-uri ne ajuta sa comparam si fondurile de pensii sau dobanzile la banii pe care ii punem la banca. De exemplu, daca faceti un depozit de 10.000 lei, dupa 2 ani va poate aduce intre 870 si 1046 de lei, in functie de banca la care ati depus banii. Daca aveti talonul la indemna, pe acelasi site puteti calcula si RCA, ca sa vedeti unde este mai ieftin.
Sigur ca, asa cum la piata nu iei cele mai ieftini struguri, fiindca ar putea fi acri, nici la banca nu alegi neaparat cel mai ieftin credit sau cea mai mare dobanda la un depozit. Tocmai de asta pe site-urile care compara produse financiare exista multe informatii suplimentare la care e bine sa fim atenti, fiindca e vorba, in fond, de banii nostri. Exista ghiduri si sfaturi care ne ajuta sa nu ne bagam in datorii pana peste cap. George Buhnici a gasit chiar recenzii de la cei care au luat deja aceste credite si au aflat pe pielea lor cat de greu sau de usor le-a fost sa le plateasca.