Banca mobilă care apropie oamenii, noul mobilier urban din centrul istoric al Brașovului. ”Un prilej pentru a cunoaște”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Unii s-au apucat deja de treabă. În centrul istoric au apărut zece bănci inedite, create de tineri, care doar amintesc de mobilierul urban clasic.
Specialiștii spun că mobilierul din spațiile publice trebuie să fie vesel, accesibil tuturor și prietenos cu mediul.
„Barcă”, „Șarpe”, „Foișor” - astfel au fost botezate unele dintre băncile montate în patru piațete din centrul istoric al Brașovului. Au fost gândite de tineri care speră că mobilierul urban inedit va fi mai mult decât un loc pentru odihnă.
Cezar Șchiopu, creator: "Am început cu forma asta ca de V și după ne-am gândit că ar fi mai mișto să se poată deschide și închide după preferințele oamenilor, fie stai mai aproape aici, fie deschizi de tot și stau doi străini".
Așa a luat naștere banca mobilă, a cărei formă se modifică în funcție de preferințele celor care poposesc pe ea. Arhitecții cu care tinerii au făcut echipă spun că dintr-un oraș prietenos cu oamenii trebuie să dispară băncile fixe, înșirate de-a lungul aleilor, învecinate cu coșuri de gunoi.
Alexandru Belenyi, arhitect: "Ne-am imaginat că pe acest mobilier o să se țină și lecții în aer liber, de la școli și atunci poate vrei o bancă, care în mod normal e dreaptă și stau mai mulți oameni pe ea, în mai multe grupulețe și poți să o transformi într-un semicerc".
”Să nu fie banca simplă pe care doar stai, să fie un prilej pentru dialog”Localnicii și turiștii sunt încântați de ingeniozitatea tinerilor.
Femeie: "Foarte interesante, mai ales că am înțeles că ele pot fi modulate încât să apropie mai mult oamenii".
Băiat: "Mi-ar plăcea să văd în mai multe orașe chestia asta".
Leea Mihăilă, directorul Agenției pentru Managementul Energiei și Protecția Mediului: "Să nu fie banca simplă pe care doar stai și te odihnești, să fie un prilej pentru dialog, pentru congregare, pentru a cunoaște un străin. Să fie ca un magnet pentru ei, să își dorească să petreacă timpul liber și altundeva, să valorifice zonele centrului istoric, să și descopere".
Inițiativa face parte dintr-un proiect în care sunt implicate alte șapte orașe din Europa, ce are ca scop regenerarea centrelor istorice. Totul cu bani de la Uniunea Europeană.
Sursa: Pro TV
Dată publicare: 19-03-2024 07:59