Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România se face din nou roșie pe hartă, după alegerile locale din 9 iunie. Cristian Pîrvulescu: ”PSD e partid dominant”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Partidul Social Democrat este câștigătorul principal al alegerilor locale și europarlamentare care au avut loc duminică, 9 iunie 2024. Aceasta este concluzia politologului Cristian Pîrvulescu, invitat la Știrile Pro TV de la ora 19:00.  

Analistul politic spune că mecanismul prin care social-democrații au reușit să câștige atât de multe județe este simplu: oamenii au votat primarul, iar PSD avea deja mulți primari.

Cristian Pîrvulescu: ”Oamenii au votat primarul, votul primarului s-a transferat la consilierii locali, la consilierii județeni și poate și la președintele consiliului județean. Nu foarte bine la lista pentru europene, dar și acolo s-a transferat. În condițiile astea, PSD e partid dominant, nu ne surprinde. PNL rezistă bine. Pierde, de exemplu, președinția Consiliului Județean Suceava, dar câștigă în schimb în fieful domnului Stănescu, primăria din Slatina. Deci avem un echilibru 33 la 28, însă învingător este clar PSD.”

Andreea Esca: Dar credeți că se va schimba cumva balanța între PNL și PSD după aceste scoruri, care cumva sunt foarte bune pentru PNL?

Citește și
Schimbări-surpriză și reconfirmări spectaculoase în bătălia pentru fotoliile de primar. Ce a pierdut alianța PSD-PNL
Schimbări-surpriză și reconfirmări spectaculoase în bătălia pentru fotoliile de primar. Ce a pierdut alianța PSD-PNL

Cristian Pîrvulescu: ”S-a și schimbat în favoarea PSD. Acum 4 ani, PSD avea scoruri mult mai modeste. E adevărat, PNL era la guvernare, avea un guvern minoritar, iar Ludovic Orban luase câteva sute de primari de la PSD. Parțial, aceștia s-au întors. Acum, PSD a recuperat 25 de președinți de consilii județene, la 12, e dublu. Asta vorbește despre un partid dominant care va încerca să-și impună voința. PNL va rezista, dar nu-mi dau seama cât, foarte probabil vor avea candidați la prezidențiale diferite”.

Vor avea PSD și PNL un candidat unic la alegerile prezidențiale din 2024?

Alianța dintre PSD și PNL s-a dovedit a fi de succes la alegerile locale din 9 iunie, astfel că, acum, întrebarea este dacă cele două partide vor merge împreună cu un candidat unic și la alegerile prezidențiale.

Cristian Pîrvulescu nu crede că se va întâmpla asta.

Andreea Esca: Credeți că vor merge împreună cu un candidat unic la prezidențiale? Sau mai degrabă vă gândiți că nu se va întâmpla asta.

Cristian Pîrvulescu: ”Cred că primul ministru își dorește să rămână prim-ministru încă 4 ani de zile. Dar partidul îl împinge. Domnul Stănescu, spunea, PSD nu-și permite, secretarul general al partidului, PSD nu-și permite să nu aibă un candidat la prezidențiale. Și atunci PNL nu va accepta un candidat PSD. În condițiile astea vom avea posibil doi candidați. Deși rațional ar fi să facă ce au făcut la Europene, să aibă o listă comună. Numai că politica are oroare de vid și dacă vor lăsa un loc liber, cineva, Geoană sau Simion, îl vor ocupa în funcție de capacitatea fiecăruia”.

Andreea Esca: Adică vă gândiți cumva cam cum este Nicușor Dan în acest moment.

Cristian Pîrvulescu: ”Evident, cred că independentul are o forță mai mare decât reprezentantul unui partid, mai ales că acel partid, vorbim de AUR, nu a convins la nivel local.”

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult