Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rezultate parțiale oficiale anunțate de BEC. Scorurile obținute de partide la alegerile locale

Românii şi-au ales duminică reprezentanţii în administraţia locală și în Parlamentul European. Biroul Electoral Central a anunțat luni seară rezultate oficiale parțiale.

Situația voturilor la primării

► Partidul Social Democrat (PSD) : 41,45%

► Partidul Național Liberal (PNL): 33,48%

► Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) : 5,88%

► Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR): 5,47%

► Alianța Dreapta Unită:-USR-PMP-Forța Dreptei: 2,62%

► Candidat independent: 2,10%

Situația voturilor la Consiliile Locale

► Partidul Social Democrat (PSD): 38,55%

►Partidul Național Liberal (PNL): 30,19%

► Alianța pentru Unirea Românilor (AUR): 8.91%

► Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR): 6,38%

► Alianța Dreapta Unită (ADU): 2,77%

► Uniunea Salvați România (USR): 2,42%

Anunțul, programat inițial pentru ora 16:00, a fost amânat pentru că nu s-ar fi centralizat toate datele voturilor din diaspora.

„La nivelul conducerii Biroului Electoral Central, a fost luată decizia că primele declarații de presă privind datele parțiale din procesele-verbale privind centralizarea pe țară a voturilor și constatarea rezultatului la alegerile din data de 9 iunie 2024 vor avea loc astăzi, 10 iunie 2024, ora 22:00. Menționăm că decizia amânării a fost luată din dorința de a furniza reprezentanților mass-media și opiniei publice informații corecte și complete, având în vedere dinamica foarte ridicată a centralizării rezultatelor votării, alături de informațiile agregate rezultate din datele deja disponibile public și în timp real pe platforma www.prezenta.roaep.ro”, a anunțat BEC.

Peste 9 milioane de români au ieșit la vot duminică. La locale, prezența a fost de 50%, în timp ce la europarlamentare au votat peste 52% dintre românii cu drept de vot.

Bătălia pentru Primăria Capitalei a fost câștigată categoric de Nicușor Dan. Actualul edil i-a învins la scor pe reprezentanții marilor partide.

La sectoarele 1 și 2 a fost un rezultat strâns. La Primăria Sectorului 1 s-au luptat Clotilde Armand și George Tuță, iar diferența este de câteva sute de voturi între cei doi.

Și actualul primar al sectorului 2, Radu Mihaiu de la USR, pare ca va pierde în fața fostului prefect Rareș Hopincă.

Robert Negoiță poate sta liniștit încă 4 ani la primăria sectorului 3 pe care a câștigat-o cu peste 50% din voturi.

La fel la 4, Daniel Băluță și-a asigurat un nou mandat, al treilea, cu peste 60%.

În vreme ce la sectorul 5, actualul primar Cristian Popescu Piedone își lasă în loc fiul, pe Vlad Popescu Piedone care a câștigat cu peste 40% dintre voturi.

De departe insa, Ciprian Ciucu, actualul primar de la 6, a obținut cel mai bun scor, el a fost votat de peste 70% dintre alegătorii sectorului.

La Cluj-Napoca, Emil Boc a obținut un nou mandat, chiar dacă scorul obținut de actualul edil este mult mai slab decât la alegerile precedente.

Și Dominic Fritz, primarul Timișoarei, și-a menținut fotoliul de primar.

La Craiova, Lia Olguța Vasilescu a câștigat detașat alegerile pentru primărie.

Iar în Constanța, Vergil Chițac va mai rămâne încă patru ani în fotoliul de primar.

Fostul primar PDL al Brașovului, în perioada 2004 - 2020, George Scripcaru se pregătește să se întoarcă în fruntea orașului, după ce l-a învins pe Allen Coliban, actualul edil.

La nivel național, PSD și-a adjudecat cele mai multe consilii judeţene. Peste 30% dintre județele țării au de acum un șef de județ social-democrat. Partidul Național Liberal este pe locul doi, în timp ce UDMR și-a conservat conducerea județelor majoritar maghiare. AUR şi Forța Dreptei nu au câștigat niciun consiliu județean.

În ceea ce privește alegerile europarlamentare, acestea au fost câștigate detașat de alianța PSD-PNL. Pe locul doi sunt cei de la AUR. Pe trei este Forța Dreptei, care a făcut pragul electoral.  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult