Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Politicienii au început discuțiile despre următoarele scrutine. PNL și PSD vor candidați separați la prezidențiale

Your browser doesn't support HTML5 video.

După ce harta țării s-a colorat în funcție de opțiunile electoratului la votul de duminică, politicienii au început discuțiile despre următoarele scrutine: parlamentarele și prezidențialele.

Social-democrații și liberalii au luat cele mai multe orașe și Consilii Județene, preferați de jumătate dintre alegătorii care au venit la urne. Coaliția PNL-PSD şi-a dorit să obțină la europarlamentare peste 50 la sută și a reușit.

Acum se numără fiecare vot și se pune problema dacă partidul care a obținut mai multe are dreptul să propună candidatul pentru alegerile prezidențiale.

Social-democrații sunt categorici - vor alianță cu liberalii, dar candidatul să fie al lor. Marcel Ciolacu, președinte PSD: "Când o alianţă electorală are cu 5 în faţă, e un semnal puternic transmis de către români că au încredere în această alianţă. Este foarte puţin probabil ca PSD să renunţe la candidat, ţinând cont că chiar le-a câştigat." Sunt lideri social-democrați care îl împing chiar pe Marcel Ciolacu spre Cotroceni, deși, surse din anturajul său spun că acesta și-ar dori mai degrabă un mandat întreg de premier. Paul Stănescu, secretar general PSD: "PSD nu își permite să nu aibă candidat la funcţia de preşedinte."

La rândul său, Nicolae Ciucă, liderul PNL, lasa de înţeles că ar putea să facă pasul la cererea partidului. Nicolae Ciucă - preseședintele PNL: "Ţinând cont de faptul că următoarele alegeri sunt cele prezidenţiale, sunt convins că în baza rezultatelor vom lua o decizie și în acest sens." Deocamdată, partidul îi cere să nu facă niciun compromis cu PSD. Mai mult, sunt lideri care ar fi dispuși să facă alianțe cu formațiunile de dreapta. Rareș Bogdan primvicepreședinte PNL: "PNL va avea candidat şi sunt absolut convins că avem prima şansă de a câştiga." Învingători se consideră și cei de la AUR. Au reușit al doilea scor la europarlamentare, după coaliția PNL-PSD. Toți s-ar putea înfrunta în alegeri cu Mircea Geoană, acum secretar general adjunct al NATO. Alegerile prezidențiale sunt programate în septembrie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult