Modifica setarile cookie
Toate categoriile

S-a răzbunat pe Diana Șoșoacă. Cine a depus contestația la CCR împotriva candidaturii la prezidențiale a senatoarei

Your browser doesn't support HTML5 video.

Șoc pentru Diana Șoșoacă. Magistrații Curții Constituționale i-au respins candidatura la alegerile prezidențiale. Decizia a stârnit reacții vehemente din partea euro-parlamentarului care a chemat oamenii la protest.

„Curtea Constituțională nu poate lua în considerare articole de presă sau opinii jurnalistice sau politice”, a spus Diana Șoșoacă. Potrivit unor surse din rândul judecătorilor, magistrații ar fi arătat că declarațiile și comportamentul ei lezează Constituția. Aproape de miezul nopții, Diana Șoșoacă a depus la BEC alt dosar de candidat.

Dosarul de candidatură la alegerile prezidențiale al Dianei Șoșoacă a fost validat joi de Biroul Electoral Central, dar ulterior a fost contestat de două persoane la Curtea Constituțională. Una dintre ele a fost membră a partidului înființat de fosta senatoare, dar a intrat în conflict cu Diana Șoșoacă.

Cinci dintre cei șapte judecători ai CCR au votat pentru admiterea contestațiilor formulate, iar decizia este definitivă și nu poate fi contestată.

Șoșoacă: „Absolut toate condițiile au fost îndeplinite”

Reacția Dianei Șoșoacă a fost vehementă. Ea consideră că a îndeplinit toate condițiile, iar CCR nu trebuie să fie influențată, în luarea deciziei, de opinii jurnalistice sau politice, ci doar de decizii definitive ale instanțelor de judecată, care să fi interzis candidatura la prezidențiale.

Citește și
Marcel Ciolacu, Diana Sosoaca
Ciolacu critică eliminarea „disproporționată” a Dianei Șoșoacă. Ce se alege de CCR dacă judecătorii nu au argumente puternice

„Absolut toate condițiile au fost îndeplinite. Curtea Constituțională nu poate lua în considerare articole de pres sau opinii jurnalistice sau politice. Nu poate lua în considerare decât eventualele decizii definitive ale instanțelor de judecată, dacă există. În rest, trebuie să verifice din punct de vedere constituțional îndeplinirea condițiilor”, a reacționat Diana Șoșoacă pe Facebook.

Surse din rândul judecatorilor susțin că majoritatea membrilor au fost pentru admiterea contestațiilor, argumentând că declarațiile și comportamentul Dianei Șoșoacă lezează Constituția.

Cristian Pîrvulescu, analist politic: „Ceea ce este fără precedent este ca un candidat/candidată care are șanse reale de a ajunge în turul doi să fie descalificată. Din punct de vedere constituțional, există elemente care indică o încălcare a unor principii constituționale și legislative”.

Și ceilalți candidați consideră că decizia e fără precedent.

„Doar cetățenii sunt cei care trebuie să respingă prin vot orice atitudine și comportament care atentează la democrație” – a scris liderul PNL, Nicolae Ciucă, pe Facebook.

”Consider că CCR trebuie să prezinte rapid motivarea care a stat la baza acestei hotărâri și aceasta să conțină argumente legale și constituționale puternice. Altfel, vorbim de o vulnerabilitate a sistemului democratic din România care va impune o discuție serioasă în societate cu privire la necesitatea unei ample reforme a Curții Constituționale” (Ciolacu, Facebook)

Mircea Geoană: „E o amenințare la adresa democrației pentru că oricine trebuie să aibă dreptul la a candida. sugerează că e un pact politic”.

Elena Lasconi: „Mie mi se pare incrdibil să găsești chichițe legislative ca să nu lași dreptul democratic al unei femei de a candida în condițiile în care doamna Șoșoacă poate să fie europarlamentar și este europarlamentar, e incredibil ce se întâmplă”.

Azi-noapte, târziu, cu doar 10 minute înainte de închiderea listei de candidați pentru Cotroceni, Diana Șoșoacă a făcut o mutare-surpriză: a revenit la Biroul Electoral Central si a depus încă o dată același dosar de candidat la președinție.

Din punct de vedere legal, și cea de-a doua cerere trebuie luată în seamă și analizată. Răspunsul e așteptat duminică seară.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult