Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Renumărarea voturilor, făcută în spatele ușilor închise, contrar cerinței BEC, în Timiș. Ștampilele cu probleme din Cluj

Your browser doesn't support HTML5 video.

Suntem în fața unor alegeri vitale pentru democrația românească. Duminică sunt programate parlamentarele, hotărâtoare pentru direcția în care va merge țara, iar noi toți vom merge la vot.

În paralel, renumărarea buletinelor din primul tur de la prezidențiale este în plină desfășurare. Reprezentanții Biroului Electoral Central au transmis că duminică speră să trimită către Curtea Constituțională cel puțin o parte dintre rezultate, chiar dacă nu au ajuns în țară toate buletinele din străinătate.

La Cluj, buletinele de vot au fost verificate de 80 de persoane. Procesul s-a oprit aseară la ora 22, dar a fost reluat dimineață. Poliția Cluj a deschis, însă, un dosar penal, după ce zeci de saci au ajuns desigilați din vina unor președinți de secție.

Adrian Popescu, președinte BEJ Cluj: „Nu a fost foarte mare atenție din partea acestora. Au lăsat în saci ștampile de vot, documente care trebuiau predate la etajul 2, la BEJ. Au desfăcut sacii, au luat ștampilele și i-au închis la loc. Acesta este motivul pentru care unii saci nu aveau sigiliul aplicat.”

Renumărarea voturilor, făcută în spatele ușilor închise

În alte județe, renumărarea a continuat cu ușile închise. Până la orele prânzului, în Timiș, au fost renumărate 420 din cele 619 secții de votare. Din cauza oboselii, vineri seară, personalul alocat – aproximativ 50 de persoane de la Statistică, dar și de la Biroul Electoral Județean – s-a retras și a revenit sâmbătă dimineață, de la ora 9.

Aceștia au fost înlocuiți de angajații Prefecturii Timiș, care, pe parcursul zilei de sâmbătă, au distribuit în județ materialele necesare alegerilor parlamentare.

Rezultatele ar trebui să ajungă la CCR duminică

Autoritățile au transmis că până duminică vor fi renumărate toate buletinele din țară, dar și cele care au ajuns deja din străinătate. Astfel, rezultatele vor fi transmise către Curtea Constituțională.

Toni Greblă, președintele AEP: „Biroul Electoral Central, spre prânz, va înainta Curții Constituționale situația la zi, din care credem că poate să tragă o concluzie cu privire la modul în care s-a desfășurat acest scrutin. Chiar dacă lipsesc câteva secții de votare cu număr relativ mic de oameni – dacă ne referim la sudul Africii și luăm Zimbabwe și alte asemenea țări, sunt câteva zeci de buletine de vot.”

Pe de altă parte, în foarte puține locuri din țară li s-a permis observatorilor independenți să asiste la renumărare.

Septimius Pârvu, Expert Forum: „Credem că legea a fost interpretată restrictiv de Biroul Electoral Central. Ar fi trebuit să avem acces, odată ce am avut acces și în ziua alegerilor.”

Curtea Constituțională se reunește luni, la ora 17, pentru a dezbate cu privire la validarea primului tur de scrutin.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult