Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Clasa politică condamnă CCR-ul, după respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă la prezidențiale: „E incredibil ce se întâmplă”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Biroul Electoral Central a respins, duminică seară, ca fiind neîntemeiată cea de-a doua încercare a Dianei Șoșoacă de a candida la alegerile prezidențiale.

Fosta senatoare a depus un nou dosar, după ce magistrații Curții Constituționale au admis două contestații depuse pe numele acesteia. Decizia a stârnit reacții vehemente din partea ei, care a chemat oamenii la protest.

„Curtea Constituțională nu poate lua în considerare articole de presă, opinii jurnalistice sau politice”, a spus Diana Șoșoacă. Potrivit unor surse, judecătorii CCR ar fi arătat că declarațiile și comportamentul liderului S.O.S. România lezează Constituția.

Răspunsul Biroului Electoral Central a venit, duminică seară, după ce membrii instituției s-au reunit în sedință pentru a analiza cea de-a doua cerere de candidatură a Dianei Șoșoacă. Potrivit comunicatului transmis de BEC, dosarul a fost respins ca fiind neîntemeiat, iar fosta senatoare poate contesta decizia în 24 de ore, la CCR.

Sâmbătă noapte, cu doar 10 minute înainte de închiderea listei de candidați pentru Cotroceni, europarlamentarul a făcut o mutare-surpriză: a depus încă o dată dosarul pentru alegerile prezidențiale. Fără semnăturile susținătorilor, însă. Acestea erau reținute la BEC încă de joi, când prima candidatură a fostei senatoare a fost acceptată.

Citește și
diana sosoaca
BEC a respins ca inadmisibilă a doua candidatură depusă de Diana Şoşoacă la alegerile prezidenţiale

Ulterior, acest prim dosar a fost contestat de două persoane la Curtea Constituțională. Una dintre ele a fost membră a partidului înființat de fosta senatoare, dar a intrat în conflict cu Diana Șoșoacă.

Cinci dintre cei șapte judecători ai CCR au votat pentru admiterea contestațiilor formulate.

„E o amenințare la adresa democrației”

Reacția Dianei Șoșoacă a fost vehementă. Ea consideră că a îndeplinit toate condițiile, iar CCR nu trebuie să fie influențată, în luarea deciziei, de opinii jurnalistice sau politice, ci doar de decizii definitive ale instanțelor de judecată, care să fi interzis candidatura la prezidențiale. Surse din rândul judecătorilor susțin că majoritatea membrilor au fost pentru admiterea contestațiilor, argumentând că declarațiile și comportamentul Dianei Șoșoacă lezează Constituția.

Cristian Pîrvulescu, analist politic: „Ceea ce este fără precedent este ca un candidat/candidată care are șanse reale de a ajunge în turul doi să fie descalificată. Din punct de vedere constituțional, există elemente care indică o încălcare a unor principii constituționale și legislative”.

Și ceilalți candidați consideră că decizia e fără precedent.

Nicolae Ciucă: „Doar cetățenii sunt cei care trebuie să respingă prin vot orice atitudine și comportament care atentează la democrație”.

Marcel Ciolacu: „Consider că CCR trebuie să prezinte rapid motivarea care a stat la baza acestei hotărâri și aceasta să conțină argumente legale și constituționale puternice. Altfel, vorbim de o vulnerabilitate a sistemului democratic din România care va impune o discuție serioasă în societate cu privire la necesitatea unei ample reforme a Curții Constituționale”. 

Mircea Geoană: „E o amenințare la adresa democrației pentru că oricine trebuie să aibă dreptul la a candida. Sugerează că e un pact politic”.

Elena Lasconi: „Mie mi se pare incredibil să găsești chichițe legislative ca să nu lași dreptul democratic al unei femei de a candida în condițiile în care doamna Șoșoacă poate să fie europarlamentar și este europarlamentar, e incredibil ce se întâmplă”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult