Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce spune presa internațională despre primul tur al alegerilor prezidențiale. Scrutinul, „un punct de cotitură”

Primul tur al alegerilor prezidențiale din România este organizat duminică, 24 noiembrie, iar subiectul a ajuns și în presa internațională.  

Primul tur al alegerilor prezidențiale din România este organizat duminică, 24 noiembrie, iar subiectul a ajuns și în presa internațională.

Subiectul alegerilor din Români a fost tratat marginal în presa internațională, majoritatea publicațiilor internaționale alocând spații restrânse, limitându-se la a cita informații generale despre scrutinul de duminică și despre celelalte două runde.

Reuters notează că primul tur al alegerilor prezidențiale are ca teme principale costul vieții și războiul din Ucraina. În plus, pornind de la situația scrutinurilor anterioare, publicația notează că Diaspora va juca un rol important în stabilirea candidaților care vor intra în trul II.

În contrast cu restul publicațiilor internaționale, Politico alocă mai mult spațiu primului tur al alegerilor prezidențiale, subliniind că acestea au loc într-un moment critic pentru țară, subliniind deficitul uriaș și cu războiul dintre Rusia și Ucraina, de la graniță.

„În joc se află poziționarea României în UE, o victorie a lui Simion înclinând balanța puterii în bloc și mai mult spre dreapta și consolidând o tendință mai largă a democrațiilor de a se orienta brusc spre politici de extremă dreapta. În ciuda istoriei sale pline de corupție, Bucureștiul a fost considerat mult timp un partener NATO de încredere și un bastion al UE în regiune”, mai notează publicația.

România se prezintă duminică la urne pentru primul din cele trei scrutine care ar putea să o mențină pe calea sa proeuropeană sau să o împingă către o poziție mai naționalistă, care ar putea alarma Bruxelles-ul, nu în ultimul rând în ceea ce privește continuarea sprijinului pentru Ucraina, notează The Guardian.

Primul tur al alegerilor prezidențiale este prezentat ca un „punct de cotitură”

Analiza britanicilor arată, la rândul lor, arată că scumpirile din ultimii ani și războiul din Ucraina reprezintă temele principale care au dominat campania electorală.

Ce spun ungurii despre primul tur al alegerilor prezidențiale

În cazul presei din Ungaria, jurnaliștii trec în revistă candidații aflați pe buletinul de vot la aceste alegeri și oferă o serie de informații legate de modul în care românii din această țară își pot exercita votul. Trebuie precizat faptul că 24.hu vorbește despre reprezentantul etnicilor maghiari din aceste alegeri, subliniind faptul că a avut parte de sprijinul mai multor figuri politice importante de la Budapesta, inclusiv ministrul de Externe, Péter Szijjártó.

O altă publicație maghiară, telex.hu, vorbește la rândul său despre candidați și despre condițiile în care se desfășoară votul. În plus, jurnaliștii citează o analiză a sociologului Tamas Kiss legată de rezultate și de cum vor fi afectați etnicii maghiari.

În cazul presei de peste Prut, publicațiile s-au concentrat la rândul lor asupra condițiilor în care are loc votul la prezidențiale și ce trebuie să facă românii din Republica Moldova pentru a-și exprima opțiunile.

Deschide.md, l-a citat pe șeful executivului de la Chișinău care îi îndemană pe românii din Republica Moldova să iasă la vot: „Vreau să invit toți cetățenii români din Republica Moldova să meargă neapărat să-și exercite dreptul de vot. România este un partener foarte important pentru Republica Moldova. România întotdeauna ne-a ajutat și a intervenit în cele mai dificile momente. Cred că avem obligația cetățenească să participăm la aceste alegeri”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult