Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Un raport UNESCO arată însă că implicarea cetățenilor în viața politică este în scădere la nivel global, iar orele de educație civică din școli nu au un impact semnificativ asupra prezenței ulterioare la vot.
Peste 1 milion 500 de mii de tineri, cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani, vor vota la alegerile prezidențiale și parlamentare.
Alexandra Apostu, de exemplu, are 21 de ani, iar duminică, la primul tur al prezidențialelor, va vota pentru prima dată.
Alexandra Apostu: „Este o formă prin care ne arătăm responsabilitatea față de țară, este arma noastră, ca tineri, să putem duce schimbarea mai departe.”
Sunt însă și tineri mai puțin interesați de alegeri.
La alegerile europarlamentare din iunie au participat 2 milioane de tineri cu vârste între 18 și 35 de ani, cu o treime mai mulți față de alegerile anterioare.
Pe de altă parte, un raport UNESCO arată că orele de educație civică ținute în școală nu au un impact semnificativ asupra participării active în viața politică a viitorilor adulți.
Deși educația civică este obligatorie în gimnaziu, în multe cazuri materia este tratată superficial.
Ana Mocanu, community manager: „Vedem foarte des că în școlile publice sunt niște materii de bifat, dar se pune accent prea mult pe partea tehnică, de a vorbi despre atribuții. Din nou, toceala de care ne lovim în sistemul de învățământ, dar nu vorbim de practici despre felul în care pe mine, ca cetățean, mă impactează prezența unui primar, unui consilier local, unui parlamentar. Doamne ferește să vorbim despre politică, care ne afectează toată viața.”
Un raport din 2022 arăta că procentul fetelor care erau în clasa a VIII-a în anul 2022 și care s-ar implica activ în viața politică este mai mare decât cel al băieților. În plus, dorința de a participa la alegeri este mai crescută în rândul elevilor care au o situație financiară foarte bună.