Se știa de „amendamentul Iohannis” încă din primăvară. „Au fost discuții și cu Ciolacu și cu Președintele României" - Surse
În fața unui baraj aproape general împotriva aprobării acestui amendament la legea electorală (se opun, deja: PSD, CES, un fost președinte al CCR și chiar unii membri PNL) parlamentarii liberali vor lăsa proiectul depus așa cum este, fără a mai forța aducerea lui pe ordinea de zi, pentru a fi votat, caz în care, aproape sigur va pica, dată fiind opoziția declarată a PSD, partenerul de guvernare al PNL.
În lipsa acestui amendament, președintele în funcție, Klaus Iohannis, poate candida la alegerile parlamentare de pe 1 decemb rie, pe lista PNL, doar dacă își dă demisia.
„Domnul Președinte nu dorește să demisioneze și asta a transmis și administrația prezidențială. Are neșansa ca aceste alegeri să fie aproape comasate. Va rămâne ideea ca până pe 17 octombrie (data limită pentru depunerea listelor de candidați pentru alegerile parlamentare, n.r.) să își dea demisia. Eu nu cred că o va face. Dumnealui ne-a spus că dorește să ducă la capăt mandatul și cred că așa va face, dar rămâne această idee. Trebuie să ne anunțe”, au declarat pentru Știrile ProTV surse liberale, participante la discuțiile privind „amendamentul Iohannis”.
În ceea ce privește relația cu PSD, care le-ar fi dat de înțeles liberalilor, încă de acum câteva luni, că ar fi de acord cu acest amendament, unii membri PNL insistă că social-democrații „s-au sucit”. „Au fost discuții în primăvară și cu domnul Ciolacu și cu Președintele Iohannis și am stabilit atunci că PSD va vota acest amendament. Acum ni s-a spus că specialiștii din partid au decis ei că nu trebuie modificată legea. E greu de înțeles de ce fac mereu așa. Cu două luni înainte de alegeri...”, ne-au declarat sursele PNL.
Luni, 23 septembrie, PSD, prin vocea președintelui său, premierul Marcel Ciolacu, a anunțat oficial că nu va susține amendamentul Iohannis.
„Această lege nu este o prioritate nici pentru mine, nici pentru Guvernul României și nici pentru PSD”, a declarat Ciolacu.
Premierul a precizat că mai sunt anumite categorii socio-profesionale care nu pot candida, decât dacă-şi dau demisia, precum magistraţii sau prefecţii, dar nu este de acord cu nicio extindere a acestei legi.
În ceea ce privește calea legală prin care președintele Klaus Iohannis poate candida la alegerile parlamentare, un răspuns tranșant a fost dat de fostul președintele al Curții Constituționale din România, Augustin Zegrean: ”Legea actuală spune că nu se poate. O lege în vigoare care nu a fost verificată de CCR se consideră că se bucură de prezumția de constituționalitate.”
Întrebat care ar fi soluția pentru ca președintele să poată candida, Zegrean a răspuns printr-un singur cuvânt: „Demisia!”
Sursa: StirilePROTV
Etichete: klaus iohannis , alegeri parlamentare
Dată publicare: 24-09-2024 15:50