Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Diaspora a ieșit deja la vot. Românii din Germania, Italia și Marea Britanie, cei mai harnici: „Orice pas e important”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Peste 100.000 de conaționali și-au exprimat deja opțiunea, în cele 950 de secții deschise în toată lumea. Cei mai harnici au fost românii stabiliți în Germania, Italia și Marea Britanie.

Votul în diaspora a început sâmbătă și ține două zile, dar se poate prelungi după ora 21, în anumite condiții.

La alegerile parlamentare pot vota în străinătate doar cei care au reședința sau domiciliul stabil în afara țării. Cele mai multe voturi exprimate până la această oră, peste 15.000 sunt în Germania.

Daniel Postelnicu: „Prin prisma votului, ne stabilim viitorul singuri. Indiferent de vârsta, atât timp cât avem drept de vot, trebuie să ni-l exercitam”.

În străinătate au fost organizate, 950 de secții de votare cele mai multe în țările cu comunități mari de români. Sunt 147 în Spania și 158 în Italia. La una dintre ele, în Torino, a votat și Viorica.

Citește și
Voturi
Ce se întâmplă cu voturile din diaspora după ce CCR a decis renumărarea. Anunțul făcut de MAE

Viorica Turcu: „Ne gândim atât la noi, cât și la viitorul nostru și viitorul nostru sunt copiii, nepoții noștri. De aceea orice pas e important”.

Inspirați de dorința de a se întoarce acasă au ales și românii din Marea Britanie.

Alexandra Tohănean: „Diaspora trebuie să iasă la vot. Eu îmi doresc foarte mult să mă întorc în România, dar nu într-o Românie mai rea”.

Și românii de peste Prut votează: „Facem ca să fie bine pentru popor, pentru copiii noștri, pentru viitorul nostru”.

În Belgia sunt 29 de secții.

Teodor studiază în Olanda, tocmai a împlinit 18 ani, iar acum a votat pentru prima dată.

Teodor Opriș: „Îmi doresc să fac țara un loc mai civilizat, cu o educație mult mai bună și o țară cu adevărat demnă”.

Cei aflați departe de casă au avut și opțiunea votului prin corespondență. A fost și cazul Alexandrei.

Alexandra Dobre: „Chiar dacă eu locuiesc acum în diaspora, pentru mine România este și va fi întotdeauna acasă și deciziile care se iau acolo îmi influențează direct familia, părinții, prietenii și poate chiar viitorul meu”.

Dacă duminică la ora 21 mai sunt oameni la coadă în străinătate, preşedintele secţiei are dreptul să prelungească programul cel mult până la 23 și 59 minute, când sistemul electronic se va închide.

Urnele cu voturile strânse în diaspora nu se deschid până la încheierea întregului proces electoral.

Reguli de vot în străinătate

În Brugge au fost organizate două secții de votare pentru cei aproximativ 2.000 de români care locuiesc în zonă.

În Belgia sunt 200.000 de români, dar până la această oră au votat puțin peste 5.600. În diaspora, însă prezența este una bună, mult mai bună decât la alegerile parlamentare din 2020. Au votat aproximativ 130.000 de persoane, cei mai mulți în Germania, Marea Britanie și Italia. Românii din diaspora își aleg parlamentarii pentru circumscripția electorală numărul 43, cea pentru diasporă. Până la această oră nu au fost incidente. Au fost într-adevăr, câțiva români care s-au plâns că buletinul de vot este mult prea stufos. Însă dacă ești informat și știi exact care îți este opțiunea politică, totul durează mai puțin de un minut. În cele 29 de secții din Belgia totul este foarte bine organizat.

Dacă sunteți în străinătate și vreți să votați, țineți cont că trebuie să vă prezentați la secție cu documentul de identitate românesc, fie că vorbim de pașaport, fie că vorbim de un act de identitate și de cu un document care să dovedească reședința în țara în care vă aflați.

Însă aceste documente diferă de la o țară la alta. De exemplu, în Franța poți prezenta doar o factură de utilități, dar acest lucru nu este valabil și în Belgia. Pentru documentele exacte, consultați site-ul Ministerului Afacerilor Externe. 

Reporteri: Claudia Nițoi, Delia Bârla, Camelia Donțu, Ana Barbu, Natașa Paraschiv, Elena Bejinaru.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult