Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ursula von der Leyen, după victoria PPE la alegerile pentru Parlamentul European: „Centrul politic rezistă”

Your browser doesn't support HTML5 video.

„Centrul politic rezistă”, a decretat cu încântare șefa Comisiei Europene după anunțarea rezultatelor la alegerile pentru Parlamentul European.

Ursula von der Leyen a sărbătorit victoria Partidului Popular, care o susține pentru un nou mandat la șefia executivului comunitar. Scrutinul de anul acesta a fost însă marcat de ascensiunea extremei drepte în state precum Franța, după cum am văzut, dar și în Olanda, Austria și Belgia. Ursula von der Leyen nu și-a ascuns încântarea la anunțul că Partidul Popular European nu doar și-a confirmat, ci și-a consolidat poziția de cea mai mare formațiune din legislativul european. Ascensiunea extremei drepte a fost totuși surprinzătoare.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: „Aceste alegeri ne-au transmis două mesaje. În primul rând, rămâne o majoritate la centru pentru o Europă puternică, ceea ce este esențial pentru stabilitate. Cu alte cuvinte, centrul rezistă, dar este adevărat și că extremele de stânga și de dreapta au câștigat sprijin, motiv pentru care rezultatul vine cu o mare responsabilitate pentru partidele de la centru.” Conservatorii au înregistrat victorii decisive în Germania, Grecia, Polonia și Spania. Potrivit unor rezultate provizorii: Partidul Popular European de centru-dreapta are 185 de locuri, cu șapte mai mult ca în legislativul precedent. Socialiștii și Democrații au 137. Liberalii din gruparea Renew rămân a treia forță politică din forul european cu 80 de locuri. Conservatorii și reformiștii europeni au 73 de eurodeputați, cu cinci mai mult. Iar extrema-dreaptă „Identitate și democrație” a revendicat 58 de locuri, cu unul mai puțin ca în 2019. Formațiunile de extremă dreapta au sărbătorit în Austria, unde au ocupat primul loc, dar și în Germania, unde partidul Alternativă pentru Germania a ieșit pe locul doi, înaintea social-democraților cancelarului Olaf Scholz. Scrutinul european a pus în mișcare schimbări politice majore și în Belgia. Premierul a anunțat că își dă demisia după ce partidul său a avut o noapte electorală dezamăgitoare. În Ungaria, noul partid maghiar de centru-dreapta al lui Peter Magyar a primit peste 30 la sută din voturi și s-a clasat pe locul al doilea, dupa Fidesz, al premierului Viktor Orban. Peter Magyar, președintele partidului TISZA: „Am obținut acest rezultat în lupta cu partidul îmbătrânit și corupt al lui Orban, cu zero forinți și cu o forță de partid formată din 12 oameni, voluntari care au muncit pe gratis. Azi, a devenit clar pentru fiecare ungur că nimeni nu mai trebuie să se teamă în această țară. Fiindcă nu suntem sute sau mii, ci milioane.” Prezența la vot la nivelul Uniunii Europene, în cele 4 zile de alegeri, a fost estimată la 51%, asemănătoare cu cea din 2019.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult