Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Alegeri europarlamentare 2024. Victorie pentru partidul lui Viktor Orban, dar e în declin

Partidul premierului naţionalist ungar Viktor Orban, care a descris alegerile europene ca fiind "istorice", a ieşit duminică pe primul loc la scrutin, dar a înregistrat un declin net, conform rezultatelor parţiale publicate în cursul serii, relatează AFP.

FIDESZ a obţinut peste 43% din sufragii, în urma numărării a 60% din buletinele de vot, comparativ cu un rezultat de 52,5% la alegerile anterioare din 2019.

Aceasta ar putea fi cea mai slabă performanţă a sa de la revenirea lui Orban la conducerea ţării în 2010.

Liderul în vârstă de 61 de ani plăteşte preţul pentru ascensiunea fulgurantă a mişcării TISZA, condusă de un fost funcţionar public rebel, Peter Magyar, pe cale să câştige aproape 31% din voturi.

Acest oponent în vârstă de 43 de ani a cucerit mulţi maghiari în câteva luni şi a bulversat peisajul politic.

El a intrat în scenă în februarie, profitând de furia populaţiei după un scandal provocat de graţierea prezidenţială acordată unui bărbat condamnat într-un caz de pedofilie.

De atunci, Magyar a devansat partidele de opoziţie existente, discursul său conservator atacând corupţia despre care spune că distruge ţara.

După un turneu în provincie, el a adunat din nou zeci de mii de oameni la Budapesta sâmbătă.

Alegerile au fost marcate de o prezenţă record la vot de peste 56%, la sfârşitul unei campanii desfăşurate într-o atmosferă de anxietate.

Întotdeauna un critic puternic al Bruxelles-ului, Viktor Orban, care a rămas apropiat de Moscova, şi-a înmuţit atacurile la adresa UE şi NATO, acuzându-le că târăsc ţările membre într-o "conflagraţie globală".

La finalul acestor alegeri, el speră într-o reconfigurare a Parlamentului European prin crearea unui mare grup suveranist.

Dar extrema dreaptă rămâne împărţită în două grupuri (ID şi ECR), a căror apropiere rămâne foarte incertă din cauza unor divergenţe importante, în special în ceea ce priveşte Rusia. FIDESZ se numără printre partidele neafiliate şi bate la uşa ECR.

În total, aproape 8 milioane de alegători au fost chemaţi la urne pentru a alege 21 de deputaţi europeni.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult