Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum se explică prezența la vot mai mare la alegerile europarlamentare decât la locale. Cristian Pîrvulescu: ”Nu ne surprinde”

Your browser doesn't support HTML5 video.

ALEGERI în România, 9 iunie 2024. Politologul Cristian Pîrvulescu este de părere că prezența la vot ar putea crește cu puțin timp înainte ca secțiile de votare să se închidă, după ce se va însera, iar canicula va dispărea.

Invitat în direct la Știrile Pro TV de la ora 19.00, analistul politic a declarat că este posibil să ne apropiem de o prezență la vot de 50 %.

De asemenea, el a explicat faptul că se înregistrează o prezență mai mare la alegerile europarlamentare deoarece la acest scrutin poate vota oricine, chiar dacă nu se află la adresa de reședință, spre deosebire de alegerile locale, care nu permite votarea în orice localitate.

Cristian Pîrvulescu: ”Localele sunt cele care sunt levierul care au ridicat prezența la vot. În 2020, prezența de 46% rotunjit în sus la alegerile locale a fost în condiții de COVID. Nu trebuie să uităm niciodată al 2-lea val de COVID în luna septembrie, deci asta a redus prezența la vot. În 2016 fusese de aproape 49%, în 2012 de 54%. Deci, dacă comparăm cu 2016 și 2012, prezența este mai mică astăzi. Este comparabilă însă cu 2016. Cred că suntem într-o atmosferă asemănătoare. Dumneavoastră comparați cu 2019 prezența la europene. De atunci, europenele au fost separate. Ori ideea comasării a fost tocmai de a ridica prezența, pentru că în 2019 a fost referendumul și era un context politic care a mobilizat lumea la vot.  Ați explicat foarte bine de ce sunt mai mulți la Europene, pentru că sunt unii care nu pot vota la locale, studenți ș.a.m.d., dar care au preferat să voteze. Și probabil că dacă va continua în ritmul acesta, ne vom apropia de 50% la sfârșitul zilei.”

Cosmin Stan: Dar se observă și un oarecare dezinteres în diaspora de această dată.

Cristian Pîrvulescu: ”N-are cum, diaspora nu votează la locale. La europarlamentarele din 2019 s-a mobilizat pentru că era referendum, pentru că era o situație specială, pentru că era saltul împotriva statului de drept. Acum nu mai resimt aceleași lucruri. Nu ne surprinde această prezență.”

Cosmin Stan: În concluzie, cum credeți că se va sfârși această zi, în ceea ce privește prezența?

Cristian Pîrvulescu: ”Cum vă spuneam puțin mai devreme, cred că ne vom apropia de 50. Va fi o variație în jurul lui 50, poate mai mult, poate mai puțin. Depinde! Pentru că e foarte cald și poate lumea se mai mobilizează spre orele serii, pentru că se mai răcorește”.

Datele privind prezența la vot la alegerile locale și europarlamentare le puteți consulta pe alegeri.stirileprotv.ro.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult