Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Promisiunile lui Trump pentru popor, direct de pe scena de învingător în alegeri. „Nicio amenințare nu mă va zdruncina”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Donald Trump a câștigat alegerile și revine la Casa Albă, a anunțat miercuri presa americană. Fostul președinte republican a depășit pragul de 270 de voturi electorale necesare și a învins-o pe contracandidata democrată, Kamala Harris.

Prototip al populistului de dreapta, Donald Trump predică naționalismul, atacă elitele, presa și instituțiile democratice, insinuează că globalizarea este rezultatul unei conspirații internaționale, favorizează protecționismul economic și izolaționismul în relațiile internaționale cu riscul de a abandona aliați și a submina NATO.

Există totuși două categorii de optimiști care nu fac o dramă din realegerea lui Trump. Unii cred că echipa și sistemul democratic american îl vor împiedica să derapeze. Alții spun că Europa ar trebui să considere revenirea lui Trump un brânci care să o facă să investească serios în propria securiate.

Donald Trump, candidatul republican la președinția SUA: „Puterea, prestigiul și forța Americii... le vom recâștiga în curând. Nicio amenințare nu mă va zdruncina. Niciun inamic nu mă va intimida.” Încă de la intrarea în politică, Donald Trump a impus în partidul republican propriile valori și priorități, adică agenda MAGA - Make America Great Again. Oprirea imigrației este probabil subiectul care înflăcărează cel mai mult baza electorală a lui Donald Trump.

Donald Trump, candidatul republican la președinția SUA: „Începând din prima zi, voi sigila granița și voi opri invazia migranților. Vom desfășura cea mai mare operațiune de deportare a criminalilor din istoria Americii.” Deportarea în masă pe care o promite Trump vizează cel puțin 11 milioane de persoane care trăiesc fără acte legale. O astfel de acțiune ar costa aproape un trilion de dolari. În plus, dispariția lucrătorilor ieftini ar duce la o criză de forță de muncă și ar amplifica inflația. John Rosenow, fermier: „Fără imigranți afacerea moare. Aș fi închis de mult. Pentru că nu poți angaja localnici, am încercat din răsputeri. Nu vor aceste slujbe. De ce? Pentru că nu vor să se scoale cu noaptea-n cap, mai ales iarna, când e frig. 80-90% din laptele consumat în țară aste e muls de imigranți.” Janille Baker, controler al fermei Baker: „Mă înfurii când aud că imigranții iau joburile americanilor, pentru că, în realitate, ei iau joburle pe care americanii nu le vor. E o mare diferență!”

Citește și
Klaus Iohannis a decorat colegiul național din Sibiu la care a predat. Pe listă se află și liceul la care lucrează soția sa
Klaus Iohannis îl felicită pe Donald Trump: România e un aliat strategic puternic şi angajat al SUA

Un alt punct important pe agenda lui Trump: situaţia economică. Pentru rezolvarea ei, fostul președinte invocă o soluție aproape magică. Donald Trump, candidatul republican la președinția SUA: „Afară de iubire şi religie, astea sunt cele mai frumoase cuvinte: taxe vamale.” Donald Trump promite impunerea unui tarif de 20% pentru toate mărfurile importate, indiferent de țara de origine, și un tarif de 60% pentru produsele din China. Potrivit specialistilor si aceste planuri sunt de natura sa mareasca inflatia. Mai mult, asemenea masuri risca sa genereze razboaie comerciale cu partenerii strategici ai Washingtonului. Fostul președinte a oferit răspunsuri vagi, contradictorii și uneori fără sens la întrebările legate de un subiect sensibil pentru republicani în alegerile din acest an: avortul. Deși Trump a declarat că va lăsa această decizie la latitudinea fiecărui stat, mulți americani se tem că avortul va fi interzis la nivel federal. Donald Trump, candidatul republican la președinția SUA: „Veți fi protejate și eu voi fi protectorul vostru. Femeile... femeile vor fi fericite, sănătoase, încrezătoare și libere. Nu vă veți mai gândi la avort.” Impactul unei noi președinții Trump va fi semnificativ și pe plan internațional. În privinta Ucrainei, Trump a repetat până la saturație că ar obține un armistițiu în 24 de ore. General Maior Paul Hurmuz, fost director adjunct al Diviziei de Informaţii, NATO: „Cel mai sumbru scenariu este colapsul apărării ucrainene și posibilitatea că Rusia să ocupe sudul Ucrainei lipsind-o de ieșirea la Marea Neagră și de granița cu România.”

Avetismentul generalului Hurmuz apare în documentarul „Trump vs. Harris: Este Europa în siguranţă?”, de John Florescu, care poate fi vizionat pe Voyo. Rachel Tausendfreund, Consiliul German pentru Relații Externe:„Trump a dat toate semnalele că nu dorește să sprijine în continuare Ucraina și că va presa pentru un armistițiu rapid și negocieri de pace. Probabil nu va fi pacea pe care și-o dorește Kievul. Și nici Europa nu este pregătită să accepte asta. Deci situația va fi dramatică pentru că nu există nicio șansă ca Europa să poată umple golul lăsat de retragerea Statelor Unite. E un scenariu de groaza.”

Există însă și voci care susțin că întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă ar fi un „medicament amar, dar benefic” pentru Europa.

Benjamin Haddad, ministrul framcez pentru afaceri europene: „Să ieșim din negarea colectivă! Europa trebuie sa capete greutate si sa fie capabila sa investeasca in propria securitate. Sa nu mai depindem de alegatorii din Michigan la fiecare 4 ani! Adevarul este ca, indiferent cine va castiga alegerile din SUA, trebuie vazuta tendinda de fond, si anume ca America se retrage din Europa, America se concentreaza pe rivalitatea strategica acuta cu China si se orienteaza catre protectionism.”

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult