Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Lacrimi de tristețe după eșecul Kamalei Harris în alegeri. „Dacă era un meci de box, nu pierdeau la puncte, ci prin knockout”

Your browser doesn't support HTML5 video.

„Doar atunci când este suficient de întuneric poți vedea stelele adevărului, justiției și bunătății”. Cu aceste cuvinte a încercat democrata Kamala Harris să-și îmbărbăteze susținătorii, cărora le șiroiau lacrimile pe obraji de tristețe și dezamăgire.

Înainte de discursul prin care și-a recunoscut înfrângerea, vicepreședinta l-a sunat pe Trump să-l felicite și să discute despre importanța transferului pașnic de putere. În acest timp, la Washington se disecă fără menajamente cauzele eșecului.

Kamala Harris: „Pentru toți cei care ne privesc, nu disperați! Nu e momentul să vă dați bătuți! E momentul să ne suflecăm mânecile!” Asta le-a spus Kamala Harris susținătorilor adunați la Universitatea Howard din Washington DC, unde a fost studentă. Oricât s-a străduit însă vicepreședinta să braveze, atmosfera a fost una de înmormântare. Nu doar susținătorii înfocați ai democratei, ci și soțul Kamalei Harris și copiii lor, dar și candidatul la postul de vicepreședinte, Tim Walz, au fost cu ochii-n lacrimi. Nathan Daschle, fost director executiv, Asociația Guvernatorilor Democrați: „Democratii nu au pierdut, au fost zdrobiți. Dacă era un meci de box, nu pierdeau la puncte, ci prin knockout.” Kamala Harris: „În țara noastră, jurăm loialitate nu unui președinte sau unui partid, ci Constituției Statelor Unite și propriei conștiințe! Acesta e motivul pentru care sunt acum aici să-mi recunosc înfrângerea. Accept eșecul în alegeri, dar nu mă resemnez cu eșecul luptei care a animat campania noastră!” Nathan Daschle, fost director executiv, Asociația Guvernatorilor Democrați: „Să vă spun sincer, ca democrat, nu mi-e clar care au fost mesajele noastre despre imigrație și economie. Am vorbit în neștire despre democrație, dar vorbeam singuri. Democrația nu ne ține de foame și nu îi preocupă pe cei mai mulți dintre americani.” Cei prezenți la discursul de adio al Kamalei Harris au susținut-o cu urale și aplauze. Totuși, s-au auzit și huiduieli puternice, când vicepreședinta l-a pomenit pe Trump. Kamala Harris: „Trebuie să acceptăm rezultatul acestor alegeri. Mai devreme, am vorbit cu președintele ales Trump și l-am felicitat pentru victorie. De asemenea, i-am spus că îi vom ajuta pe el și echipa sa în procesul de tranziție și ne vom angaja într-un transfer pașnic al puterii. Știu că mulți oameni se tem că intrăm într-o perioadă întunecată, dar pentru binele nostru al tuturor, sper că nu va fi cazul." Previzibil, jurnaliștii și democrații se întrec acum în a găsi explicații pentru eșec. Economia, presiunea imigrației ilegale și agenda din cale-afară de progresistă sunt doar o parte dintre cauze.

Astead Herndon, analist politic: „Păcatul originar al democraților a fost presupunerea că Trump este prin definiție de neales, din cauza proceselor, din cauza asaltului de la Capitoliu. Această presupunere, care n-a fost niciodată susținută de date și cifre, i-a făcut să nu aibă un plan B înainte de criza primei dezbateri televizate dintre Trump și Biden.”

Leslie Vinjamuri, analist: „Faptul că președintele Biden s-a retras din cursa atât de târziu a făcut ca democrații să aibă foarte puțin timp la dispoziție, fiind siliți să aleagă un candidat contra-cronometru. Democrații au intrat în panica și n-au avut timp să desfășoare alegeri primare în partid, ca să vadă reacția propriului bazin electoral față de Kamala Harris și alți candidate.”

Citește și
Viktor Orban, Emmanuel Macron
Liderii UE se întâlnesc la Budapesta cu o întrebare care îi macină: Cum ne vom descurca cu Donald Trump?

Mai mult, numeroase voci spun că inclusiv alegerea candidatului pentru postul de vicepreședinte a fost una nefericită. Lui Tim Walz, guvernator de Minnesota, i-a lipsit carismă necesară pentru a atrage grupurile demografice cheie – bărbații tineri și cei minoritari, de culoare sau hispanici.

Încă din august, comentatorii au denunțat greșeala Kamalei Harris de a-l nominaliza pe Walz în detrimentul guvernatorului Josh Shapiro din Pennsylvania, cel mai important stat swing în aceste alegeri. În sfârșit, cea mai puternică țară a lumii nu a fost pregătită să spulbere tabuul alegerii unei femei la conducere. Larry Sabato, professor la Universitatea din Virginia: „Se amăgește oricine pretinde că nu au contat faptul că (democrată) e femeie și de rasă mixtă.”

Dar Kamala Harris nu a reuşit să mobilizeze nici femeile atât de mult pe cât ar fi sperat, în ciuda unei campanii care s-a axat puternic pe dreptul la avort, împotriva unui adversar cu o retorică apăsat machistă.

„Femeile nu sunt un electorat monolitic. În majoritatea gospodăriilor, femeile sunt cele care fac cumpărăturile şi, prin urmare, ele au resimtiit cel mai dureros șocul inflației”, explică sociologii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult