Modifica setarile cookie
Toate categoriile

(P) Certificatul energetic - birocrație inutilă sau un document cu utilitate practică?

Certificatul de performanță energetică (cunoscut mai mult la noi sub numele de certificat energetic) este un document introdus de câțiva ani și în țara noastră ca urmare a unei solicitări a Uniunii Europene.

În acest articol vom răspunde la întrebarea din titlu: Certificatul energetic - birocrație inutilă sau un document cu utilitate practică?

Ce este un certificat energetic?  

Certificatul de performanță energetică (CPE) este un document, elaborat conform unor proceduri prevăzută de lege, indicând care este eficiența energetică a unei clădiri sau unități de clădire.

Desigur, nu oricine poate elabora acest act, doar specialiștii atestați în condițiile legii (auditorii energetici) au acest drept. Construcțiile supuse certificării sunt încadrate în așa numitele clase energetice, ceva asemănător cu ce cunoașteți de la electrocasnice.

Valabilitatea documentului este de 10 ani de la data emiterii, cu condiția ca acea clădire să nu sufere modificări ale eficienței energetice.

În care în acest interval de timp aduceți îmbunătățiri imobilului, astfel modificându-i eficiența energetică, puteți comanda un alt act unui auditor energetic și mai repede de expirarea termenului de 10 ani.

Cui îi este util un certificat energetic?

 

1. Proprietarilor de apartamente sau imobile

Proprietarii apartamrntelor sau clădirilor care au acest document profită de existența lui în mai multe moduri: • obțin informații importante despre proprietatea lor, pe baza acestora putând acționa mai departe pentru a o moderniza; • dacă închiriază sau vând acea proprietate, în cazul în care clasa energetică în care clădirea este încadrată este una superioară, au un argument convingător pentru a cere un preț mai bun sau să vândă/închirieze mai rapid și mai ușor construcția.

2. Cumpărătorilor sau chiriașilor potențiali

Cei care doresc să cumpere sau să închirieze un imobil, o parte de imobil sau un apartament au acum informații utile pe baza cărora să acționeze.

Inchiriind sau cumpărând un imobil încadrat într-o clasă energetică superioară au certitudinea că facturile lunare vor fi mai mici, sau, dacă optează pentru o proprietate dintr-o clasă energetică inferioară, ce necesită lucrări de modernizare pentru reducerea consumurilor, pot oferi un preț mai mic.

3. Statului român

Centralizând informațiile obținute de la auditorii energetici atestați, statul român poate avea o imagine mai exactă asupra eficienței energetice a clădirilor din România și poate realiza politici și strategii bazându-se pe informații mult mai exacte.

4. Nouă, tuturor

Certificatul energetic este una dintre pârghiile care vor să conducă în viitor la o mai mare economie de energie și la reducerea poluării.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult