Statul finanțează doar una din trei operații cardiovasculare. România, campioană în Europa la decese
Potrivit Societății Române de Chirurgie Endovasculară, în România sunt finanţate, la ora actuală, doar 5.000 de operaţii cardiovasculare în toată ţara, pentru un necesar de 16.000, iar 1.000 de copii mor anual din cauza malformațiilor congenitale, în lipsa unui tratament adecvat.
Totodată, medicii sunt îngrijorați și de numărul mic de transplanturi de cord efectuate în România. Astfel, în 2018, au fost efectuate doar opt transplanturi, pentru un necesar de peste 100.
Cifrele arată, de asemenea, că fondurile alocate de catre CNAS și de Ministerul Sănătății pentru o interventie reprezintă doar 10% din ce alocă tări ca Franța sau Germania și 30% din ce alocă alte țări din Europa de Est. Consecința directă este aceea că Romania este campioană în Europa la număr de pacienți decedați din cauza bolilor cardiovasculare.
Și în acest an, specialiștii cardiovasculari si endovasculari din SUA si Europa se întâlnesc, pentru a treia oară, la Congresul East Meets West 2019, care abordează excelența în tratarea bolilor cardiovasculare.
Scopul principal al congresului este acela de a oferi șansa participanților români de a sta față în față cu lideri internaționali din domeniu ce vor împărtăși din cunoștințele, opiniile lor, dar și din secretele profesionale.
Și la ediția din acest an vor fi prezentate tehnici și tehnologii de ultimă generație pe plan global, ce vor ajuta la tratarea mai eficientă a pacienților. De asemenea, vor fi discutate subiecte actuale din domeniul chirurgiei cardiovasculare minim invazive, specialiștii romni având șansa să vină în contact cu ultimele noutăți și descoperiri în domeniu, care vor fi prezentate de specialiștii din Occident.
”Congresul de chirurgie cardiovasculară și endovasculară East Meets West 2019 reunește specialiști români și străini, cu 40 de speakeri din Europa Vest, Europa de Est, SUA, dar și alți 40 de speakeri de prestigiu din România. Temele cele mai importante abordate vor fi: chirurgia minimal invanzivă, terapia endovasculara sau progrese în cardiologia intervențională: corecții valvulare endoscopice sau robotice, implant de valve transcateter, proceduri endo- vasculare. Evenimentul are lor sub egida Academiei de Științe Medicale din România, a Univ. Lucian Blaga Sibiu, dar și a Facultății de Medicină Titu Maiorescu din București”, a declarat conf. univ. dr. Horațiu Moldovan, șeful secției Chirurgie Cardiovasculară a Spitalului Sanador București și președintele congresului East Meets West 2019.
“Din păcate, și în 2019 finanțarea acordată de către autoritățile ce conduc în momentul de față sistemul sanitar din România este mult sub nivelul necesar populației din țară, deși comisiile de specialitate au semnalat în nenumărate rânduri atât conducerii Ministerului Sănătății cât și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate faptul că decontarea alocată pe pacient în domeniul bolilor cardiovasculare este iresponsabil de mică, fiind cea mai joasă din Uniunea Europeană. În 2019, ambele instituții au diminuat fondurile astfel acordate (de la 8.200 de lei la 7.680 de lei / pacient în noile norme din Monitorul Oficial), în continuare la noi în țară mor anual 1.000 de copii din cauza malformațiilor cardiovasculare, iar responsabilii din sănătate refuză să deconteze aceste intervenții în două centre românești preferând să plătească anual zeci de milioane de euro clinicilor din străinătate. Astfel, din cauza acestor politici sanitare iresponsabile, România continuă să ocupe locul întâi în Europa la mortalitate prin boli cardiovasculare”, a adăugat conf. univ. dr. Victor Costache, Președintele Societății Române de Chirurgie Endovasculară.
East Meets West 2019 este organizat de Societatea Română de Chirurgie Endovasculară și Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, în parteneriat științific cu Societatea Internațională a Specialiștilor EndoVasculari ISEVS, Academia de Știinte Medicale, Fundația Hasso Platner și Facultatea de Medicină din cadrul Universității Titu Maiorescu București și se va desfășura la București, în perioada 26-28 septembrie 2019. Mai multe detalii despre program și înscrieri găsiți pe pagina www.srcet.ro.