Modifica setarile cookie
Toate categoriile

(P) Vestiar metalic sau din lemn? Care este cea mai bună soluție pentru școlile din România

Atunci când asociem școala cu sistemele de depozitare, imaginea care apare în minte este cea a dulăpioarelor metalice care umplu coridoarele fiecărei școli din filmele americane.

Indiferent de soluția găsită, nevoia de depozitare în siguranță a obiectelor personale și a hainelor este una stringentă, în special dacă este vorba de instituțiile de învățământ.

Piața oferă deosebit de multe soluții de depozitare a materialelor didactice și a obiectelor personale pentru grădinițe, școli, licee și alte instituții de învățământ, însă întrebarea cu adevărat relevantă este "care este cel mai bun material pentru necesitățile specifice de depozitare din școli?".

În acest caz, diferența este făcută de mediul în care sunt folosite vestiarele. Astfel, fie că este vorba de un vestiar metalic sau unul din lemn, există posibilitatea că acesta să fie deteriorat mai rapid în mediul școlar decât, de exemplu, într-o sală de fitness.

Astfel, în rândurile de mai jos vei putea descoperi care sunt diferențele dintre un vestiar metalic și unul din lemn și care ar fi soluția potrivită pentru dotarea instituțiilor de învățământ din țara noastră.

Vestiarul din lemn De regulă, vestiarele din lemn sunt folosite în medii pretențioase, acestea având un aspect deosebit și fiind foarte prietenoase la atingere. Tocmai mulțumită caracteristicilor inimitabile ale naturii, lemnul este un material folosit la scară largă și astăzi. Când vine vorba de folosirea lemnului în confecționarea vestiarelor, însă, acest material nu este deosebit de performant. Una dintre marile probleme este că lemnul este un material poros, motiv pentru care va absorbi și reține mirosurile (nu neapărat plăcute, în cazul unui vestiar). În timp, mirosul se va accentua nu numai în interiorul vestiarului, impregnându-se în haine, ci și în zona sau încăperea în care sunt amplasate vestiarele.

Lemnul mai poate favoriza și apariția mucegaiului, motiv pentru care vestiarele vor avea nevoie de întreținere periodică. În plus, multe aspecte legate de folosirea intensivă pot duce la deteriorarea aspectului lemnului, astfel încât lăcuirea și revopsirea vor fi necesare cel puțin o dată pe an.

În condițiile amplasării în cadrul școlii, vestiarele sunt vulnerabile actelor de vandalism, iar lemnul este mai sensibil la impact decât oțelul. Pe deasupra, în cazul materialelor lemnoase laminate, prezența apei poate provoca delaminarea.

Evident, detaliile estetice ale lemnului sunt net superioare, însă un vestiar metalic întotdeauna va puncta mai bine la capitolul "durabilitate". Lemnul se poate crăpa, rupe, găuri sau umfla din cauza apei, afectând atât aspectul, cât și funcționalitatea.

Vestiarul metalic Vestiarul metalic este o soluție mai puțin estetică decât cea care implică lemnul, indiferent de creativitatea producătorului. Acesta, în schimb, oferă o listă destul de amplă de avantaje față de vestiarul din lemn, începând cu durabilitatea, costurile de achiziție și raportul dintre cele două. Astfel, durata de viață a unui vestiar metalic este mult mai mare și nu necesită îngrijire specială (lăcuire, repararea balamalelor, etc). În plus, tabla din oțel poate să suporte greutăți de circa 35-40 de kilograme pe fiecare poliță, în timp ce lemnul cedează în astfel de condiții.

Evident, o instituție de învățământ nu va avea nevoie de 2-3 vestiare, ci de zeci de astfel de piese. În aceste condiții, depozitarea eficientă este asigurată de grosimea materialelor, astfel încât 50 de vestiare din lemn nu vor încăpea niciodată în spațiul pe care îl ocupă 50 de vestiare metalice cu același volum util.

Un alt aspect deosebit de important este siguranța, astfel că vestiarul metalic va rezista mult mai bine la tentativele de deschidere fără cheie decât unul din lemn, ale cărui sisteme de închidere nu sunt deosebit de performante sau rezistente. În plus, multe modele de vestiar metalic sunt livrate gata asamblate, în timp ce piesele de mobilier din lemn pot veni dezasamblate, generând costuri suplimentare în momentul instalării.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult