(P) Specialiștii de la Șeminee Sibiu explică diferențele dintre o sobă și un șemineu pe lemne
Și să încercăm să vă oferim un răspuns concret, prezentându-vă o serie de argumente utile pentru a face alegerea corectă, în perfectă cunoștință de cauză și mai ales, în funcție de nevoile specifice ale fiecăruia dintre voi
În primul rând, cel mai evident aspect se referă la dimensiuni. Un șemineu ocupă mult mai mult spațiu, fiind o construcție ce beneficiază de un design special, alcătuit din mai multe componente funcționale, începând de la un focar semineu și sfârșind cu coșul de fum, în timp ce o sobă, ocupă un spațiu redus, reușind să îndeplinească doar într-o mică măsură din funcțiile pe care le îndeplinește un șemineu clasic, fără să mai punem la socoteală și designul, care, în cazul sobei este mult mai simplist. Din punct de vedere estetic, indiferent dacă vorbim despre o soluție clasică, modernă, rustică sau elegantă, un șemineu conferă un aspect unic și personalitate oricărui spațiu unde urmează să fie instalat. O sobă este potrivită într-o poveste minimalistă, unde accentul se pune pe funcționalitate și mai putin pe design, cu toate că și acestea pot fi găsite în stocul Seminee Sibiu (parteneri oficiali Pefoc) într-o gamă variată de modele, imprimate în funcție de preferințele și pe gusturile fiecăruia.
La capitolul randament și eficiență, evident că un șemineu este mult mai indicat pentru încălzirea ideală a întregii locuințe sau al oricărui spațiu cu dimensiuni mai mari. Grație elementelor de distribuire uniformă al aerului cald prin grilele speciale de aerisire, va permite căldurii să ajungă inclusiv în spațiile adiacente locului unde este montat propriu zis șemineul. Mai trebuie să știi că există și soluția instalării unui termosemineu care va funcționa pe același principiu cu cel al centralei clasice pe gaz, prin care agentul termic este distribuit în caloriferele din întreaga casă. În schimb, eficiența unei sobe se limitează la proximitatea camerei unde este montată. Singura soluție de distribuire a căldurii în cazul unei sobe este folosirea unor calorifere, fără să ne așteptăm însă, ca randamentul să fie egalat cu cel al unui șemineu tradițional.
Din punct de vedere al bugetului, construirea unei șemineu necesită o investiție inițială mai mare, dar pe termen lung este mai profitabilă decât amplasarea unei centrale pe gaz sau a unei sobe, datorită consumului și costurilor mai mici cu lemnele. De asemenea, garanțiile pentru șeminee se întind pe o durată semnificativ mai mare: producătorii garantează pentru coșul de fum 30 de ani, iar focarul are o garanție între 5 și 10 ani. În plus, șemineele construite cu plăci izolatoare sunt garanția unui șemineu trainic și durabil, care nu vă afectează nici sănătatea. Acestea sunt construite să reziste la temperaturi de până la 1100 de grade Celsius, spre deosebire de plăcile din rigips care rezistă până la temperaturi de doar 70 de grade Celsius.
Profesioniștii de la Șeminee Sibiu sunt pregătiți să vă răspundă tuturor întrebărilor tale și să ofere consultanță gratuită în vederea construirii șemineului. De asemenea, magazinul nostru online vă pune la dispoziție o gamă largă de produse: focare, șeminee centrale, sobe, coșuri de fum și alte accesorii gândite special pentru șemineul tău.