(P) Sfaturi utile de educație rutieră, cu Titi Aur si Andy Popescu
Your browser doesn't support HTML5 video.
De asemenea, România a înregistrat o medie de 360 de morți la 10 miliarde de kilometri parcurși, comparativ cu cele mai sigure țări din Europa, cu o medie de 20 de morți la același număr de kilometri. Cu o educație rutieră deficitară și comportamente inadecvate la volan, șoferii români își pun în pericol propria viață, dar și pe cea a celor din jurul lor.
Titi Aur, pilot de raliu și expert în condusul defensiv, și Andy Popescu, pasionat de domeniul auto și unul dintre cei mai apreciați vloggeri, vin cu sfaturi utile și informații valoroase pentru șoferii români. În cadrul emisiunii @asigur@t by StirileProTV.ro și UNSAR, cei doi au recreat o zi obișnuită de trafic în București, pentru a demonstra câteva reguli de bază ale comportamentului în trafic.
Conducerea defensivă
Conduita defensivă constă în neasumarea unor riscuri și reducerea pericolelor la care suntem expuși în trafic, dar și apărarea de comportamentele celorlalți șoferi. Pe lângă prevenție și adaptarea vitezei, șoferul trebuie să fie în permanență pregătit să reacționeze, inclusiv în situații limită.
Cercul de siguranță și regula celor 2 secunde
O altă regulă este cea a cercului de siguranță, care presupune menținerea unei distanțe optime față de vehiculul din față pentru a putea frâna în siguranță în caz de nevoie – regula celor 2 secunde.
Regula celor 2 secunde prevede că, în trafic, nu trebuie să fim niciodată mai aproape de mașina din fața noastră la o distanță mai mică decât cea pe care mașina o parcurge în două secunde la viteza cu care se circulă. Această distanță poate asigura o oprire în siguranță în caz de pericol. De exemplu, la o viteză de 100 de kilometri pe oră, trebuie să menținem o distanță de minimum 50 de metri în raport cu mașina din față.
Pericolele efective și potențiale
În permanență, șoferii trebuie să țină cont de pericolele din trafic. Pericolele efective sunt reprezentate de celelalte vehicule participante la trafic, iar pericolele potențiale sunt cele pe care nu le vedem, evenimentele neașteptate.
Este important să conducem în limita vitezei legale, să menținem cercul de siguranță și distanțele de frânare și să avem mereu în vedere pericolele potențiale pentru a evita situațiile de risc. Ține cont de toate aceste reguli și învață să te protejezi pe tine și pe ceilalți!
Acest articol este susținut de UNSAR - Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, ca parte a demersurilor derulate în zona de educație și prevenție rutieră, pentru creșterea nivelului de siguranță pe șoselele din România.