Modifica setarile cookie
Toate categoriile

(P) Sănătatea Inimii Primează! Află Totul Despre Electrocardiograma cu Test de Efort

Încă de la începutul utilizării ei, electrocardiograma a revoluţionat cardiologia.  

Aceasta înregistrează activitatea electrică a inimii şi este o metodă neinvazivă, rapidă şi nedureroasă pentru a urmări activitatea muşchiului cardiac şi a putea evalua starea de sănătate a inimii.

Electrocardiograma poate fi combinată cu test de stres pentru a detecta boala coronariană. De asemenea, pentru o evaluare mai detaliată a inimii și a structurilor sale interne se poate efectua o formă invazivă de ecocardiografie, ecocardiografie transesofagiană sau TEE.

Această procedură utilizează o sondă specializată cu un traductor cu ultrasunete care este trecută în esofagul pacientului sub anestezie.

Testul de stres implica utilizarea benzii de alergare de către pacient şi oferă posibilitatea de a evalua mai bine cum face fata inima când este supusă stresului fiziologic.

Citește și
ÎPS Ioan Selejan, printre oamenii care au donat pături la Clinica de Oncologie din Timișoara, unde bolnavii stau în frig
ÎPS Ioan Selejan, printre oamenii care au donat pături la Clinica de Oncologie din Timișoara, unde bolnavii stau în frig

Pe măsură ce corpul lucrează mai mult în timpul testului, are nevoie de mai mult oxigen, iar inima trebuie să pompeze mai mult sânge. Testul poate arăta dacă alimentarea cu sânge a mușchiului inimii este compromisă din cauza blocajelor din arterele care alimentează inima. La pacienții care nu pot face mișcare, testele de stres pot fi efectuate folosind agenți farmacologici.

EKG cu test de efort

Electrocardiograma EKG cu test de efort se realizează în timp ce pacientul este conectat la un monitor electrocardiograma (EKG) care evaluează ritmul inimii în timpul efortului.

Întrucât exercițiile fizice obligă inima să lucreze mai mult, un test de stres poate ajuta la dezvăluirea problemelor, fluxului sanguin, ritmului cardiac și multe altele.

Motive pentru care medicul recomandă un test de stres Dacă ai simptome precum durerile în piept sau dificultăți de respirație, medicul îţi poate recomanda un test de stres.

Iată câteva dintre motivele pentru care un medic îţi poate recomanda acest lucru:

1. Facilitează evaluarea fluxului de sânge către inimă şi permite diagnosticarea unor afecţiuni medicale precum boala coronariană 2. Permite evaluarea ritmului cardiac. Întrucât în timpul testului pacient poate avea bătăi neregulate ale inimii sau ritmul cardiac accelerat sau încetinit, medicul poate determina dacă există probleme de bază sau riscuri legate de ritmul cardiac. 3. Ajută la confirmarea unei afecţiuni cardiace. Dacă un pacient prezintă simptome specifice afecţiunilor legată de inimă, cum ar fi durerea în piept sau dificultăți de respirație, un test de stres poate ajuta la diagnosticarea acestora. De asemenea, un test de stres poate preveni problemele cardiace viitoare prin tratarea pacientului încă de la primele simptome. 4. Ajută la tratarea unei afecțiuni cardiace. Un test de stres poate fi un exercițiu util pentru a determina dacă starea pacientului aflat sub tratament pentru o afecţiune cardiacă se îmbunătățește. Un test de stres poate determina, de asemenea, dacă sunt necesare proceduri suplimentare sau metode de tratament pentru a îmbunătăți starea pacientului. 5. Ajuta la crearea un plan de fitness. Pacienții care se recuperează după o afecțiune cardiacă sau care doresc să-și îmbunătățească sănătatea pot fi supuși unui test de stres pentru a afla mai multe despre cum să participe în siguranță la o rutină de exerciții fizice.

 

Când este nevoie de un test de stres?

Rezultatele unui test de stres cardiac pot oferi medicului tău informații prețioase despre starea inimii și a arterelor coronare. Cu toate acestea, nu toată lumea are nevoie de un test de stres.

Medicul poate prescrie un test de stres cardiac dacă te confrunţi cu dureri în piept, dificultăți de respirație, simptome ale unui flux de sânge limitat către inima, un atac de cord recent seu o intervenţie recentă pe inimă.

De asemenea, îl poate recomanda dacă sunt prezente senzaţia de leșin sau bătăi neregulate ale inimii în timpul exercițiilor fizice.

 

Cum decurge un test de stres la efort

În timpul acestui test vei merge pe o bandă de alergare sau vei pedala pe o bicicletă staționară care îţi face inima să lucreze mai intens.

Simultan, o electrocardiogramă (EKG) care se conectează pe piele cu electrozi pe mici monitorizează ritmurile electrice ale inimii.

De asemenea, medicul va măsura tensiunea arterială și monitorizează apariţia simptomelor precum precum disconfortul toracic sau oboseala.

Anomaliile sau agravarea simptomelor fizice ar putea indica o boală coronariană. Testul de stres poate deveni din ce în ce mai intens, dar pacientul se poate opri oricând consideră că este prea mult pentru el.

 

Ce indică testul de stres la efort?

Acesta poate arăta dacă una sau mai multe dintre arterele coronare care hrănesc inima conțin depozite grase care blochează un vas de sânge în procent de 70% sau mai mult. De multe ori sunt necesare teste suplimentare pentru a confirma rezultatul testului.

Un rezultat normal indica un flux de sânge redus către inima în repaus, dar poate semnala şi un flux redus de sânge limitat în timpul exerciţiilor intense, caz în care pacientul poate suferi oricând un atac de cord cauzate de un blocaj care creează un cheag de sânge.

Dacă pacientul are alţi factori de risc pentru boli de inimă, medicul va dori să facă teste suplimentare şi poate recomanda modificări ale stilului de viață sau medicamente. Un rezultat anormal faptul că este posibil să ai o boală coronariană semnificativă, care reprezintă blocarea arterelor cu 70% sau mai mult. Medicul tău poate comanda teste suplimentare pentru a confirma diagnosticul.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult