Modifica setarile cookie
Toate categoriile

(P) Redescoperă frumusețea inițială a lustrelor tale! Iată cum să le cureți!

Achiziționarea unei noi lustre poate fi metoda perfectă pentru a completa un spațiu sau pentru a pune într-o lumină nouă încăperea pe care o redecorezi.

Adesea, corpul de iluminat central poate fi "bijuteria" camerei. Însă, ca orice altă piesă decorativă, aceasta va fi afectată de trecerea timpului, pierzând din strălucire.

Atunci când se acumulează praful sau când observi că lustrele din casa ta și-au pierdut luciul inițial, ar putea fi un bun moment pentru curățarea acestora. Metodele de curățare a lustrelor nu sunt foarte populare, motiv pentru care probabil nici nu știi de unde să începi. Tocmai de aceea, specialiștii de la eOrion.ro vin în ajutorul tău cu un ghid complet pentru curățarea lustrelor și corpurilor de iluminat care te va ajuta să redescoperi frumusețea acestor piese.

Siguranța primează!

Primul pas în curățarea lustrelor va fi să iei măsuri pentru a garanta siguranța personală în decursul acestui proces. În primul rând, întrerupe alimentarea lustrei cu energie electrică. Poți face asta de la întrerupător, însă este recomandat să închizi întreg circuitul de la tabloul electric al casei, unde circuitele sunt separate pe iluminat, prize, mașină de spălat haine, cuptor electric, etc. Să închizi circuitul, adică să decuplezi siguranța automată corespunzătoare iluminatului. În al doilea rând, dat fiind faptul că lustrele sunt montate deasupra capului, trebuie să găsești o scară sau un scaun stabil pe care să poți duce la bun sfârșit procesul de curățare.

Cum să te "echipezi"?

Înainte să te apuci de curățarea propriu-zisă a lustrelor, asigură-te că ai toate obiectele necesare acestui demers. Iată ce ți-ar putea fi de folos: - cârpă fără scame (preferabil din microfibră); - șervețele pentru colectarea prafului; - apă (într-un recipient cu spray); - substanță universală de curățat suprafețele (ori un produs adecvat pentru sticlă, lemn sau metal, în funcție de caz) sau un spray special pentru curățat cristalele, dacă e vorba de lustre cu cristale; - șurubelniță cu cap drept; - șurubelniță cu cap cruce; - becuri de schimb corespunzătoare.

1. Desprinde abajururile

În cazul în care lustrele pe care le cureți sunt echipate cu abajururi, primul pas este să le desprinzi cu grijă. Acest prim pas ar putea implica deșurubarea prinderilor acestora cu ajutorul unei șurubelnițe drepte sau cu cap cruce. Pregătește un loc în care să pui abajururile după ce le dai jos - preferabil o masă pe care așezi un prosop.

2. Curăță rama

După ce ai scos abajururile, poți curăța rama lustrei folosind produsele adecvate pentru materialul respectiv. În cazul în care producătorul oferă indicații în acest sens, respectă-le. Dacă nu, mai jos vei găsi câteva sfaturi utile pentru diverse materiale.

- Sticlă și porțelan. Aceste materiale sunt foarte ușor de curățat, astfel încât pentru a îndepărta praful, trebuie doar să folosești o cârpă care nu lasă scame. Dacă mediul este unul special (baie, bucătărie - umezeală sau grăsimi), o cârpă umedă cu puțin detergent universal va funcționa de minune. După ce folosești cârpa umedă, nu uita să îndepărtezi absolut orice urmă de umezeală de pe rama lustrei cu ajutorul șervețelelor sau carpei uscate.

- Cristal. Cristalul trebuie protejat, așadar va trebui să cureți cu atenție pentru a păstra strălucirea elementelor. Dacă vei ciobi sau păta ornamentele din cristal, acestea nu vor mai "arunca" razele de lumină pentru un efect deosebit.

- Metal. Poți șterge elementele din metal ale lustrei cu o cârpă uscată, fără scame. Pentru a reda strălucirea materialului, poți folosi substanțe de curățare și luciu speciale. În cazul pieselor metalice cu finisaj special, însă, apa sau substanțele de curățare ar putea deteriora finisajul, astfel încât trebuie să fii foarte atent.

- Textil sau hârtie. De regulă, piesele fabricate din material textil sau hârtie sunt chiar abajururile lustrei, iar acestea pot fi deteriorate în cazul acumulării de praf. Trebuie să eviți umezeala, așadar scutură abajururile de praf și apoi șterge-le ușor cu o cârpă uscată sau cu șervețele speciale.

- Lemn. Curățarea depinde de tipul de lemn din care sunt fabricate lustrele. Dacă piesele din lemn sunt lăcuite, ai putea folosi o cârpă umedă sau substanțe speciale de curățare a lemnului, însă dacă lemnul este brut, folosește cârpa uscată și ferește-te de așchii.

- Plastic. Ca și în cazul sticlei, plasticul poate fi curățat foarte simplu. Șterge piesele cu o cârpă uscată pentru a îndepărta praful și elimină eventualele urme folosind o cârpă umedă.

3. Curăță sau înlocuiește becurile

Dacă tot te-ai urcat să cureți lustrele, este cel mai potrivit moment să cureți sau să schimbi și becurile. Le poți deșuruba și șterge de praf, iar dacă știi că este unul care nu funcționează corespunzător, îl poți schimba.

Pentru mai multe informații și pentru a descoperi o colecție impresionantă de lustre, candelabre și alte corpuri de iluminat potrivite fiecărei încăperi a casei tale, intră acum pe www.eorion.ro!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult