(P) “Indiana Jones și Cadranul Destinului”: un film și un erou care sfidează trecerea timpului!
În cel de al cincilea film al francizei, Indiana Jones nu mai e doar un globe-trotter, sărind nonșalant dintr-un continent într-altul, ci și un time-trotter.
Drept urmare, o parte importantă a acțiunii se petrece la sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial, moment în care vom întâlni un Indiana tânăr, atletic, în plină forță, încercând, desigur, să scape de naziștii care urmăresc să pună mâna pe artefactul care înlesnește călătoria în timp.
Vestea bună e că CGI-ul și tehnicile Deep Fake au evoluat atât de mult încât Indiana cel tânăr e credibil și nu are nicio urmă de artificialitate. Personajul principal al filmului e atât de natural că te face să cazi cu totul în poveste, filmul însuși pare că e o mașină a timpului ce funcționează fără reproș.
Dar filmul nu este despre acest Indy tânăr, ci despre un Indy ajuns la apusul carierei și vieții sale, în plin Război Rece, în 1969, în mijlocul Cursei Spațiale dintre americani și sovietici. Dr. Jones, reputat profesor de arheologie, tocmai se pensionează, e puțin înecat în nostalgie și alcool, iar biciul și pălăria sunt atârnate de multă vreme în cui. Indy e un erou în asfințit, care nu știe deloc ce să facă cu timpul care i-a mai rămas.
Și atunci, cum era și normal, Indiana Jones e aruncat într-o aventură poate mai spectaculoasă decât toate celelalte, un vârtej de urmăriri palpitante, mereu cu dușmanii pe urmele lui și cu o miză mai mare ca niciodată, nici mai mult, nici mai puțin decât salvarea istoriei, așa cum o știm.
Pentru că dușmanii pe care îi are mereu pe urme sunt conduși de un savant, evident, extrem de inteligent, lipsit de scrupule, malefic și care vrea să se întoarcă în timp, cu ajutorul Cadranului Destinului, pentru a corecta greșelile lui Hitler și a face Germania nazistă victorioasă.
Cu acest lucru în minte și cu James Mangold la cârma acestui ultim Indiana Jones, așteptați-vă la un film extrem de palpitant, cu urmăriri spectaculoase și cu mult umor. În fapt, pare că Indiana va fi nevoit să sară în, pe și prin trenuri germane în mișcare, pe cai galopând în tuneluri de metrou, pe motociclete cu sau fără ataș, din avioane și submarine, în ricșe și tot felul de alte improvizații motorizate de prin continente și vremuri când creativitatea mecanicilor nu era îngrădită de ITP-uri inoportune. James Mangold e regizorul filmului “Ford v Ferrari”, prin urmare, știe câte ceva despre cum se filmează o urmărire care să te țină cu sufletul la gură.
Produs de Steven Spielberg și George Lucas, “Indiana Jones și Cadranul Destinului” îi are în distribuție pe unicul Harrison Ford, dar și pe Phoebe Waller-Bridge, Antonio Banderas și Mads Mikkelsen. E o distribuție incredibilă pentru poate ultima aventură a arheologului erou pe care l-am urmărit cu toții pentru mai bine de 4 decenii pe marile ecrane.
A trecut ceva timp de la “Indiana Jones și căutătorii arcei pierdute”, dar, după cum veți vedea în “Indiana Jones și Cadranul Destinului”, deși totul se relativizează în timp, talentul lui Harrison Ford și farmecul lui Indy rămân neschimbate. Filmul ajunge în cinematografe începand din 29 iunie și în formatele IMAX și 4DX.