Modifica setarile cookie
Toate categoriile

(P) Cum se montează gips cartonul pe suprafețe metalice sau pereți despărțitori?

Ai hotărât că nu vrei să lipești plăcile de rigipis carton direct pe perete cu un adeziv, așa că ai deschis laptop-ul, iar acum cauți online profile metalice, șuruburi autofiletante și chit de rosturi.

Decizia de a-ți face singur un perete despărțitor sau de a-ți izola, pe cont propriu, unul din zidurile casei este foarte bună, mai ales dacă ai experiență în acest sens.

Orice lucrare începe cu pregătirea materialelor. În cazul în care următoarele zile ocupația ta principală va fi montarea de gips carton pe suprafețe metalice sau pentru a crea pereți despărțitori, atunci te vei opri cel mai probabil la un magazin de bricolaj. Sigur, poți face asta fizic sau online.

Avantajul major este că sistemul de cumpărături online a intrat și pe piața materialelor de construcții, ceea ce îți permite să îți comanzi necesarul lucrării direct din confortul fotoliului tău.

Așadar, intri pe internet, găsești un magazin specializat de unde poți achiziționa placi si accesorii din rigips si carton și te poți apuca de treabă!

Perete despărțitor

Ai nevoie de câteva elemete indispensabile, cum ar fi: plăci de rigipis carton, profile CW și UW, șuruburi autofiletante, dibluri de plastic, vată minerală sau bazaltică, chit de rosturi, bandă de armare, bandă de etanșare și, bineînțeles, o bormașină.

Pașii pe care îi vei parcurge arată cam așa:

- Marcarea traseului pe podea – folosim o sfoară și avem grijă la deschiderile ușilor;

- Etanșăm profilele metalice UW și CW cu bandă;

- Tragem diblurile din plastic și fixăm profilele UW la nivelul pardoselii și plafonului;

- Fixăm profilele CW pe perete tot cu ajutorul diblurilor de plastic;

- Profilele CW sunt montate în cele UW, cu capătul inferior al profilului sprijinit de profilul inferior UW;

- Cu ajutorul șuruburilor autofiletante, montăm placăm prima față a peretului despărțitor cu plăci din gips-carton;

- Închidem peretele despărțitor cu placarea pe verso;

- Acoperim cu chit rosturile și șuruburile.

Perete pe structură metalică

O metodă de izolație suplimentară care să aibă un raport calitate-preț bun, dar să fie și extrem de practică este placarea pereților interiori cu rigips carton. Se face atât la pereții vertical despărțitori, cât și pe interiorul pereților exteriori. Totodată, această metodă de izolație este folosită și la anveloparea pe interior a tavanelor din mansardă, tocmai pentru că acoperișul este unul din principalele surse de pierdere a agentului termic.

Așadar, dacă te regăsești într-un dintre aceste situații, ar trebui să ai măcar următoarele materiale: plăcile de gips-carton, profile metalice CD și UD, vată minerală sau bazaltică (sau plăci de lână și alte materiale ceva mai recent intrate pe piață), șuruburi autofiletante, șuruburi pentru lemn și șuruburi cu diblu din plastic, bride de reglare, bandă de armare, chit de rosturi, bandă adezivă și, bineînțeles, o bormașină.

Pașii pe care îi vei parcurge sunt următorii:

- Mai întâi fixăm profilele metalice pe laturile peretului ce va fi placat;

- Marcăm în partea de jos a cadrului, la fiecare 60 de cm locurile unde vom fixa profilele verticale;

- Măsurăm distanța dintre cele două profile (podea și tavan) și tăiem profilele verticale la dimensiunea rezultată;

- Montăm termoizolația între două profile verticale,

- Începem filetarea șuruburilor în profile urmărind semnele din zona de mijloc a plăcii, pentru instalarea plăcilor de rigips carton

- E important să nu uităm decupare zonelor care se suprapun cu prizele și întrerupătoarele,

- Acoperim cu bandă adezivă îmbinările dintre plăci,

- Aplicăm chitul de rosturi cu un șpaclu,

- Șlefuim suprafețele reparate pentru a nu lăsa denivelări vizibile la faza de finisare.

Practic, diferența de montare a plăcilor de rigips vine mai degrabă din tipologia plăcii propriu-zise, a profilelor metalice și a materialului de izolație. În materie de procedeu de instalare, diferențele nu sunt chiar așa de mari.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult