(P) Cum protejam structurile de lemn?
Insa, odata folosit in constructii, lemnul trebuie verificat, protejat si intretinut permanent, astfel incat sa isi pastreze proprietatile vreme indelungata si sa fie protejat de factorii externi si daunatori.
De cealalta parte, lemnul este un material natural, cu o estetica mult superioara, este rezistent si nu costa mult, iar proprietatile sale izolante sunt excelente. Insa, cand vine vorba despre influenta factorilor externi si nu numai, acesta trebuie protejat prin diverse tratamente, in functie de necesitati.
Si pentru ca este mai putin costisitoare protectia sa decat inlocuirea, verificarile periodice pot depista din timp eventuale probleme sau factori care ii afecteaza calitatea. In mod normal este suficienta examinarea anuala a suprafetelor din lemn - 12 luni sunt suficiente pentru ca acestea sa treaca prin toate anotimpurile si sa fie expuse tuturor conditiilor climatice.
Care sunt factorii ce duc la deteriorarea lemnului? In cazul constructiilor din exterior, se impune examinarea anuala a suprafetelor din lemn, in care se pot depista urmatorii factori de deteriorare: • Precipitatiile • Inghetul si dezghetul • Radiatiile solare • Praful • Ciupercile • Carii de lemn • Insectele • Rozatoarele • Pasarile si animalele
Ce solutii exista pentru protectia lemnului? Pentru ca suprafetele din lemn aflate in exterior sunt cel mai afectate de factorii externi, asta nu inseamna ca si la nivel interior nu se pot folosi diverse tratamente pentru protectie, precum:
Ignifugarea, pentru a evita aprinderea si propagarea unui incendiu Pentru ca lemnul este un material cu aprindere rapida, lemnul trebuie protejat prin ignifugare, proces ce implica aplicarea de substante ignifuge pentru a creste rezistenta lemnului la ardere. Trebuie ignifugat, in special, lemnul din structura de rezistenta a cladirilor si a locuintelor, dar si cel folosit la constructia acoperisului sau chiar pentru dusumea.
Firmele ce ofera servicii de ignifugare pot aplica tratamente astfel: • ignifugare prin imersie – se scufunda lemnul o anumita perioada in solutie ignifuga; • ignifugare prin pulverizare - solutia este pulverizata pe lemn folosind echipamente speciale si se poate face chiar si dupa ce lemnul a fost montat, fie ca e vorba despre grinzi sau scanduri; • ignifugare prin pensulare – se poate aplica solutia cu ajutorul unei pensule, insa este un proces de durata;
Hidrofugarea, pentru a evita patrunderea apei Lemnul este extrem de vulnerabil la umezeala sau apa in exces, iar tratamentul de hidrofugare il fereste de efectele umezelii, mai ales daca vorbim despre lemnul folosit la exterior. Hidrofugarea presupune aplicarea de lacuri speciale sau uleiuri (ulei de in, ulei de tung, ulei de nuci sau alte uleiuri minerale), care acopera toti porii lemnului, impiedicand patrunderea apei.
Antiseptizarea Nu doar focul si mucegaiul pot subrezi lemnul, ci si ciupercile, insectele sau cariile. Antiseptizarea presupune aplicarea unor lacuri sau produse speciale, care sa il protejeze impotriva acestor daunatori. Totodata, antiseptizarea se mai poate realiza si prin: • Tratarea lemnului cu abur la temperaturi ridicate; • Injectarea lemnului cu solutii speciale; • Tratarea lemnului cu sulfat de cupru (cunoscut si ca piatra vanata) sau cu borax;
Tratamentul impotriva razelor UV si a poluantilor chimici In cazul lemnului exterior, rezistenta acestuia este slabita si de lumina puternica a soarelui. Razele UV conduc la fragilizarea si decolorarea lemnului, creand un mediu propice pentru aparitia mucegaiului sau a altor microorganisme. Pentru a trata un lemn deja vopsit este recomandat sa curatam vopseaua printr-un proces premergator de hidrosablarxe.
Si vantul sau praful sunt alti factori care afecteaza calitatea lemnului, asa ca trebuie protejat prin vopsire si lacuire. Vopsirea este cea mai eficienta metoda de protejare in cazul unui mediu agresiv, iar lacuirea protejeaza lemnul si ii ofera un aspect proaspat.