(P) Cinci lucruri pe care să le faci dacă vrei să eviți o inundație din cauze naturale
Există multe cauze care influențează frecvența acestor manifestări naturale predictibile, asupra cărora fiecare dintre noi poate interveni.
Dacă ar fi întrebați care ar fi prima măsură la care ar recurge pentru a se feri de inundații, românii ar răspunde, probabil, că nu și-ar construi o casă în imediata apropiere a unui curs de apă. Cu toate acestea, multe gospodării se construiesc încă în zone inundabile, punând la mare risc agoniseala de o viață a multor familii.
Însă, inundațiile, care provoacă anual pagube de circa 140 de milioane de euro doar în România, au mai multe cauze. Deși nu e un clasament, putem deschide lista cu modificările pe care oamenii le aduc mediului în care trăiesc: urbanizarea galopantă, tăierile escesive de pădure, regularizarea agresivă a cursurilor de apă și eliminarea meandrelor naturale ale râurilor. Dacă adăugăm și activitățile economice și industriale intensive, avem tabloul complet.
Ce putem face noi, ca oameni, pentru a nu cădea victime, an de an, fenomenelor naturale? În primul rând să încetăm să mai dăm vina pe natură pentru manifestările ei. Forțele naturii sunt agresive, periculoase, însă nu ne vor răul. Vezi mai jos un mesaj puternic, din care vei înțelege inundațiile și alte calamități naturale dintr-o altă perspectivă!
Revenim. Dacă ne uităm mereu spre cer, amenințător, de fiecare dată când plouă sau când natura ne dă semne că suferă, ar fi indicat să ne gândim ce putem face noi înșine pentru a evita efectele dezastruoase ale fenomenelor naturale. Iar primul lucru la îndemâna noastră este o asigurare obligatorie pentru locuință. Da, polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD) este primul pas în asigurarea locuinței.Asigurarea prin polița PAD acoperă daunele produse asupra locuinței de inundații (din cauze naturale), cutremure sau alunecări de teren și poate fi accesată apelând la Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), fie online la www.online.paidromania.ro fie la orice birou de asigurări (companie de asigurări sau broker de asigurări).
Iată mai jos cinci lucruri care sunt la îndemâna tuturor pentru a ne feri de inundații!
Informează-te corect înainte să construiești/cumperi o casă
O locuință familială este o investiție serioasă, pe care o faci pe termen lung. Nu poți privi cu superficialitate acest aspect al vieții tale, de aceea e bine să te informezi corect de la autoritățile competente în legătură cu zona în care se află casa pe care vrei să o ridici sau să o cumperi. Verifică, așadar, dacă locul de casă nu se află într-o zonă inundabilă sau pe un curs de apă cu frecvente revărsări în perioadele de vârf de manifestare a inundațiilor (primăvara și toamna). Dacă zona nu e sigură, nu construi o casă acolo!
Grijă la elementele de construcție ale locuinței
Inundațiile sunt de mai multe tipuri. Dacă cele mai vizibile sunt cele de suprafață (revărsări de râuri, viituri rapide), cele subterane sunt la fel de periculoase pentru casa ta. Atunci când plouă mult, solul se îmbibă cu apă și nu mai poate reține un volum suplimentar de precipitații. Ca urmare a blocării sau colmatării sistemelor de drenaj, apa își găsește loc în subteran, putând afecta structura caselor din zona inundată.
Astfel, e bine să protejezi pereții din subsolul locuinței cu materiale impermeabile, pentru a evita pătrunderea apei.
Fii responsabil, respectă natura!
Dacă ne-ai urmărit până aici, ai reținut că fenomenele meteo sunt influențate și de comportamentul nostru. Zi de zi ne punem amprenta asupra evoluției acestei planete, și nu avem prea multe motive de mândrie. Pentru a evita inundarea unei zone care, poate, ți-e dragă, nu arunca la întâmplare deșeuri menajere sau reciclabile în albiile apelor curgătoare. La un moment dat, acestea se vor acumula și vor împiedica revărsarea naturală a râurilor, deviind cursul firesc. Iar apa găsește mereu un mijloc pentru a curge.
Poate chiar în curtea ta.
Încheie o asigurare obligatorie de locuință
Dacă ai investit într-o locuință care să-ți facă viața mai frumoasă, e timpul să te asiguri că efortul tău nu se va risipi într-o zi ploioasă. Încheie o poliță de asigurare pentru locuințe în caz de dezastre naturale! Cu toate că polița este obligatorie din anul 2008, din cele peste 9 milioane de gospodării din România, doar 1,8 milioane sunt asigurate printr-o poliță PAD obligatorie. E un semnal de alarmă pe care trebuie să-l recepționezi la adevărata sa însemnătate.
Polița PAD oferă dreptul la despăgubiri în limita a 20.000 de euro, de aceea, dacă valoarea locuinței tale depășește această sumă, e bine să închei, suplimentar, și o poliță de asigurare facultativă, care va acoperi riscul de evenimente nedorite la valoarea reală a proprietăților tale.
Învață în permanență să te ferești de neprevăzut!
De cele mai multe ori, informația este vitală înainte de producerea unor calamități naturale. Ca să știi cum să acționezi corect în caz de inundații, înscrie-te și participă la exercițiile de simulare organizate de profesioniștii în gestionarea situațiilor de urgență din zona ta! Te vor ajuta să fii mereu stăpân pe situație și să reduci semnificativ eventualele pagube.
Înainte de a încheia simțim nevoia să-ți spunem că natura nu ne datorează nimic. E în puterea noastră să luăm acele decizii înțelepte care să ne ajute să trăim în, deja celebra, comuniune cu natura.