Modifica setarile cookie
Toate categoriile

(P) Ce prevede Legea funerară în vigoare cu privire la serviciile de repatriere decedați?

Moartea unei persoane apropiate, fie că vorbim despre o rudă sau un prieten, este o încercare extrem de dificilă, prin care fiecare om trece cel puțin o dată în viață.

Însă acest necaz este cu atât mai mare cu cât decesul are loc în străinătate, iar cel trecut în neființă nu poate fi consolat în ultimele clipe sau vegheat în momentele de după ce își dă ultima suflare.

Pentru aceasta, există firmele de repatriere decedați, care se vor ocupa cu aducerea în țară a sicriului cu trupul neînsuflețit și organizarea înmormântării în cele mai mici detalii.

Un exemplu relevant în acest caz este Casa Funerară Bucur din Capitală, care, pe lângă îmbălsămare / tanatopraxie, înhumare / incinerare și consultanță funerară predeces, oferă și servicii de repatriere decedati.

Fiind vorba despre o firmă de pompe funebre cu program non-stop, puteți apela la aceasta de îndată ce primiți vestea tragică a decesului unei persoane dragi din străinătate, indiferent de ora la care se produce nedoritul eveniment. În acel moment, Casa Bucur va demara toate procedurile specifice, pe care le vom descrie pe scurt în continuare.

În primul rând, firma de repatriere decedați va lua legătura cu omologii din țara în care s-a produs tragedia, pentru ca aceștia să pregătească transportul special. Între timp, Casa Bucur va întocmi toată documentația necesară pentru ca trupul neînsuflețit să fie adus în deplină legalitate în țară.

Odată ce sicriul va ajunge în zona cargo a Aeroportului Internațional Henri Coandă din Otopeni, acesta va fi preluat, apoi transportat la capelă și ulterior la cimitir. Pe tot parcursul zilei sau zilelor respective, vă vor fi furnizate, pe lângă servicii funerare, și produse specifice: pachete pentru pomană și parastas, coroane și jerbe funerare etc.

Iata, în continuare, care sunt unele dintre prevederile Legii Funerare privind Transportul persoanelor decedate (Secțiunea a 9-a):

Art. 28, alin. 1 - Pentru repatrierea decedaților, este necesar acordul autorităților, dar și al instituției de sănătate publică din țara respectivă (în care s-a produs decesul);

Art. 28, alin. 2 - Pentru aducerea în România, este necesară aprobarea oficiului consular al României din țara respectivă (...), dar și declarația de primire din partea administrației cimitirului în care va avea loc înhumarea;

(...)

Art. 28, alin. 4 - Transportul persoanei decedate în afara localității în care s-a produs decesul, în vederea finalizării procesului de repatriere decedați, se face după îmbălsămare, într-un sicriu impermeabil și închis etanș, al cărui fund este acoperit cu materiale absorbante.

Atenție! Având în vedere contextul internațional, este foarte probabil ca mare parte a serviciilor de repatriere decedați din perioada următoare, în special din Italia, Spania, Franța, Germania și Marea Britanie, să aibă ca obiect conaționali decedați din cauza Coronavirusului. În acest caz, trebuie luate măsuri speciale, întrucât vorbim despre decese în urma unei boli contagioase.

Această situație specifică intră sub incidența Alineatului 3 din Articolul 28 al Legii Funerare, impunându-se măsuri de precauție speciale. Mai exact, vorbim despre necesitatea obținerii unui aviz sanitar, prin care să se asigure toate măsurile de prevenție împotriva răspândirii infecției.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult