(P) Ce este și cum funcționează un elevator auto?
Elevatorul ridică vehiculele la diferite înălțimi cu sau fără ocupant. În acest scop, designul său este în general robust și simplu, astfel încât să reziste bine la lovituri și să faciliteze intrarea și ieșirea vehiculelor. Tehnologia sa poate fi mai mult sau mai puțin dezvoltată în ceea ce privește modul în care se prezintă și în ceea ce privește dispozitivele de manevrare, dar în general utilizează aceleași principii fizice de bază.
Cum funcționează?
Cele mai eficiente și mai răspândite elevatoare sunt cele hidraulice care funcționează conform principiului Pascal. Acesta afirmă că, atunci când se exercită presiune asupra unui corp lichid, este transmisă întregului container al lichidului fără a diminua volumul acestuia. Într-un container care are pereți izolatori nedeformabili, acestea vor direcționa toată această presiune spre singurul punct liber.
Un elevator hidraulic dispune de un piston de acționare, adică locul unde se exercită presiunea de admisie, care are o dimensiune mai mică comparativ cu pistonul executant. Presiunea este mai mică în punctul de acțiune, dar mai mare în pistonul de executant. În acest fel, este generată o presiune mare pentru a ridica un element foarte greu prin exercitarea unei presiuni mici pe o perioadă mai lungă de timp.
Ce piese are un elevator auto?
Un elevator auto are componente mecanice și, în multe cazuri, componente electronice și mecanisme de siguranță suplimentare. Primele funcționează așa cum am spus în secțiunea anterioară și sunt responsabile pentru deplasarea vehiculului. Un cilindru hidraulic, de exemplu, ar avea numai acest tip de componente. Pentru piesele electronice există o varietate largă, care variază de la tablouri de bază la calculatoare pentru manevrarea elevatorului. Acestea sunt menite să asigure confort și fiabilitate în momentul manipulării.
Cele mai moderne elevatoare dispun de controale care integrează întreaga parte electrică a elevatorului cu tehnologie "plug and play" pentru a reduce timpii și erorile de instalare. În plus, multe elevatoare au ventile integrate în circuit care permit o mai bună reglare a presiunii și îmbunătățesc siguranța generală a sistemului atât pentru operatori, cât și pentru vehicul și dispozitiv. Pe de altă parte, între componentele electronice pot exista sisteme de securitate care să asigure că elevatorul funcționează corect sau că se poate bloca în cazul în care există riscuri.
Ce tipuri de elevatoare există?
În funcție de tipul de activitate care trebuie efectuată, există mai multe tipuri de elevatoare. Elevatorul cu două coloane este adesea folosit pentru a ridica autovehicule ușoare sau medii. Elevatorul cu patru coloane este mai versatil și are capacitatea de a ridica sarcini mai grele. Elevatoarele de parcare permit stivuirea vehiculelor care nu trebuie să se deplaseze pe perioade lungi de timp sau într-un mod care să permită creșterea eficienței locului de parcare.
Pentru alte nevoi, cum ar fi serviciile de aliniere a roților, există elevatoare special concepute pentru acest lucru. Există, de asemenea, elevatoare mobile, mai puternice decât un cilindru hidraulic simplu, dar nu neapărat instalate pe sol într-o manieră fixă. În plus față de aceste elevatoare, există un număr mare de proiecte pentru activități speciale: elevatoare auto tip foarfecă, elevatoare cu platformă joasă, elevatoare cu coloane mobile, elevatoare concepute pentru ateliere mici etc. În prezent, există o gamă variată de elevatoare care nu trebuie să lipsească în niciun atelier mecanic de încredere.