(P) Ce culori se potrivesc cel mai bine într-un dormitor de copii?
Culorile folosite pentru decorarea dormitorului sunt foarte importante, chiar dacă îi veți auzi pe mulți spunând că este suficient ca pentru fete să folosiți o temă în care să predomine rozul, iar pentru băieți trebuie neapărat mult albastru.
Problema este mult mai complexă și trebuie să țineți cont de influența cromatică pe care decorațiunile din dormitor le vor avea asupra copilului. Culori reci pentru camerele mici și culori calde pentru cele mari
Adaptați cromatica la spațiul în care veți amenaja camera copilului, astfel încât acesta să se simtă confortabil, indiferent de suprafața dormitorului. Pentru camerele mai mici, trebuie să folosiți culori reci, în tonuri luminoase, pentru că acestea conferă senzația de spațiu, „extinzând” astfel dormitorul copilului. Combinațiile de alb, gri și crem sunt perfecte pentru astfel de cazuri.
În cazul în care aveți la dispoziție un spațiu mai generos, nu folosiți culori reci, pentru că astfel îi veți crea copilului senzația că se află într-o „sală”, ceea ce îi va afecta confortul psihic. Trebuie să îi creați senzația unui spațiu, intim, primitor, iar pentru aceasta se vor folosi culori în tonuri calde care au acest efect. Fiecare culoare generează anumite emoții, stări psihice și accentuează sentimente, iar secretul decorării dormitorului copilului constă în găsirea unor combinații perfecte care să îi confere acestuia maximul de confort.
Țineți cont și de personalitatea și temperamentul copilului pentru a alege temele și combinațiile cromatice care i se vor potrivi cel mai bine. Culoarea verde are efect calmant
Deși într-o cameră în care predomină verdele, copilul se va simți plin de energie și se va trezi mai ușor dimineața, această culoare insuflă o atmosferă de liniște și pace. Asupra bebelușilor, această atmosferă va avea un efect calmant, iar în cazul copiilor cu vârste mai mari va stimula activitățile intelectuale. Galbenul stimulează memoria și concentrarea
Această culoare este asociată cu optimismul, speranța, buna dispoziție, libertatea de mișcare energia pozitivă. Totodată, s-a constatat că stimulează capacitatea de concentrare și îmbunătățește memoria copiilor, stimulându-le și latura creativă. Roșul folosit în exces provoacă dureri de cap
Folosirea în exces a acestei culori pentru a decora camera copilului nu este recomandată, întrucât roșul stimulează agresivitatea. Totodată, într-un mediu în care predomină roșul, pulsul și tensiunea arterială cresc, iar pe acest fond apar frecvent dureri de cap.
În proporții echilibrate, roșul ere efect energizant, iar copilul se va simți mai plin de vitalitate. Albastrul îmbunătățește studiul și deprinderea unor abilități
Este una dintre culorile cu cel mai pronunțat efect relaxant, însă trebuie folosit în tonuri mai deschise. Într-o cameră decorată cu albastru, copilul va dormi mai bine și își va rezolva temele cu mai mare ușurință.
Totodată, copiii vor deprinde mai ușor unele abilități, cum ar fi cântatul la un instrument, dacă vor învăța în camere în care predomină această culoare. O mochetă poate fi un accesoriu ideal pentru a asigura confortul cromatic în camera copilului. Spre exemplu, mochetele pentru copii de la Decorino pun foarte mare accent pe aspectul cromatic. Acestea nu sunt un simplu element decorativ, putând fi folosite la fel de bine și ca spațiu de joacă pentru copii.
Experții de la decorino.ro spun că sunt de evitat mochetele albe, crem sau în culori deschise, pentru că, în primul rând, un astfel de accesoriu trebuie să fie rezistent la murdărie. Cele mai recomandate sunt mochetele în culori aprinse, care au darul de a înveseli camera și de a capta atenția celor mici.
Aveți la dispoziție mochete cu modele de drumuri și străzi, pe care copiii se pot juca cu mașinuțele, mochete imprimate cu diverse jocuri, precum șotronul, mochete cu personaje din desene animate sau imprimate cu literele alfabetului și cifre.