Modifica setarile cookie
Toate categoriile

(P) Asociația MaiMultVerde testează gratuit gradul de impuritate al apelor. Campanie Cât de poluată e apa din apropierea ta?

Ai cumva motive să crezi ca apa râurilor sau lacurilor din apropierea ta este poluată? Locuiești undeva în Transilvania? Dacă ai răspuns afirmativ la ambele întrebări de mai sus, atunci articolul acesta este pentru tine.

Asociația MaiMultVerde îndeamnă toate persoanele care suspectează că apa râurilor sau lacurilor din zona în care locuiesc ar putea fi poluată să trimită sesizări pentru a beneficia de o testare gratuită a calității acesteia.

Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de pe pagina https://cuapelecurate.ro/campanie-testare-apa/. Acesta este un proiect pilot, care se desfășoară în această toamnă în județele din Transilvania.

Primele măsurători au avut deja loc pe Dunăre  

Asociația MaiMultVerde a testat deja calitatea apei Dunării în proximitatea celor zece orașe în care desfășoară activități: Drobeta-Turnu Severin, Turnu Măgurele, Giurgiu, Oltenița, Călărași, Cernavodă, Tulcea, Brăila, Galați. În perioada următoare, în funcție de sesizările primite de la cetățeni, va continua testările apelor din râurile și lacurile din Transilvania. Aceasta deoarece toate resturile de plastic, compuși chimici sau petrolieri ajung în mări și oceane de pe cursurile de apă cele mai neînsemnate.

Astfel, cu ajutorul unor senzori, vor fi măsurate șase tipuri de parametri relevanți în ce privește gradul de poluare pentru a înțelege unde și de ce apare poluarea și, mai ales, care este influența factorului uman sau economic asupra calității apelor:

1. Potențialul de hidrogen al apei (pH) 2. Oxigenul dizolvat în apă (DO) 3. Conductivitatea electrică a apei (EC) 4. Potențialul de reducere a oxidării apei (ORP) 5. Temperatura apei (temp) 6. Opacitatea sau lipsa de transparență a apei (turbiditate) Senzorii sunt înglobați într-un proiect customizat mobil, care are rolul de a măsura calitatea apei oriunde în România, datele fiind înregistrate pe platforma www.stropderoua.ro. Proiectul face parte din programul multianual „Cu Apele Curate”.

Primele măsurători au arătat că 5 din cei 6 parametri au înregistrat valori normale, însă acest lucru se datorează faptului că Dunărea este o apă curgătoare. Deșeurile pe care le poartă se strâng pe maluri sau ajung în mare.

Pe de altă parte, probele au indicat o valoare mare a temperaturii. Canicula cu care ne confruntăm ar putea conduce, pe termen lung, la o înlănțuire de efecte nedorite. Astfel, dezvoltarea plantelor și microorganismelor în exces poate avea ca rezultat scăderea oxigenului dizolvat din apă și ulterior „sufocarea” peștilor.

Asociația MaiMultVerde recomandă ca testarea apelor să se facă în mod periodic în puncte fixe pentru a afla unde trebuie să acționăm pentru ape mai curate și, în general, un mediu mai sănătos.

Care sunt sursele de poluare?  

Sursele de poluare sunt diverse și greu identificabile.

Microplasticul este cea mai mare problemă, pentru că este cel mai greu de controlat. Acele bucăți minuscule de plastic care sunt ingerate de pești, de unde ajung mai departe în organismele noastre și pot avea efecte devastatoare – de la blocarea și deteriorarea aparatului digestiv, la eliberarea substanțelor chimice toxice în organism și până la asimilarea acestor substanțe de către organe și țesuturi.

Alte surse de poluare sunt deversările resturilor rezultate din construcții sau de la curățarea de terenuri.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult