(P) 5 trucuri pentru a avea grijă de pielea ta în anotimpul rece
Persoanele cu tenul mai uscat știu că în timpul iernii aspectul pielii devine mai tern, se descuamează și de multe ori apar durerile sau mâncărimile. Secretul pentru evitarea acestor probleme este hidratarea optimă și iarna aceasta poți face câteva lucruri pentru a evita uscarea excesivă a pielii. Iată cinci dintre cele mai folosite trucuri pentru a avea grijă de pielea ta în anotimpul friguros.
1. Păstrează umiditatea în spațiile de locuitPielea este bariera care ține apa în organismele noastre. De aceea, atunci când în jur este rece și uscat, apa din piele începe să se elimine. Acest lucru duce la uscarea excesivă a pielii și apariția iritațiilor. Medicii dermatologi recomandă folosirea unui umidificator pe parcursul anotimpului rece, pentru a păstra umezeala în atmosfera de la serviciu sau de acasă. În plus, este indicat să bei unul sau două pahare de apă în plus față de cât bei în mod normal.
2. Folosește produse cosmetice mai blândeIarna, produsele de curățare a pielii trebuie să fie mai blânde și să nu înlăture cu totul stratul de sebum natural al tenului. Poți opta pentru creme și geluri de curățare naturale, pe bază de plante, cum sunt produsele cosmetice bio de la Obio.ro. Verifică ingredientele și încearcă să renunți la acele produse care conțin prea mulți alcooli sau parabeni. Dermatologii recomandă produse care să conțină ceramide, glicerină sau acid hialuronic, pentru o hidratare intensă și pentru a repara și proteja bariera naturală a pielii.
3. Evită dușurile și băile fierbințiChiar dacă par o modalitate excelentă de a te încălzi, dușurile fierbinți nu sunt benefice pentru sănătatea pielii pe timp de iarnă. Apa foarte fierbinte usucă pielea și pot apărea crăpături pe suprafața ei. Acest lucru se întâmplă pentru că apa fierbinte se evaporă foarte repede și dacă pielea nu este hidratată imediat, crăpăturile expun nervii de la nivelul pielii la aer, cauzând dureri, mâncărimi și chiar eczeme. Dacă totuși îți dorești să faci un duș sau o baie fierbinte, ține ușa de la baie închisă pentru a păstra vaporii de apă cât mai mult și folosește imediat după ce ai ieșit din cadă un ulei sau o cremă intens hidratantă.
4. Folosește crema hidratantă cu sfințenieIarna, crema sau uleiul hidratant trebuie să fie mai grase și trebuie folosite zilnic. Dermatologii recomandă chiar folosirea ambelor tipuri de produse: aplica mai întâi un ulei hidratant și apoi o cremă, pentru a ”bloca” hidratarea în piele. Un alt truc sugerat de specialiști este să te dai cu ulei înainte de a intra în cadă sau în duș, pentru a proteja astfel bariera naturală a pielii de acțiunea apei calde. Folosește creme grase și nu loțiuni cu textură ușoară, pentru corp și uleiuri esențiale sau creme cu acid hialuronic pentru față, pentru a nu astupa foarte tare porii și a provoca erupții acneice. Evită produsele cu parfum sau alcooli, pentru că acestea usucă excesiv pielea.
5. Renunță la exfoliereDacă pielea ta este uscată, nu este nevoie să o exfoliezi în timpul iernii. Dacă ai piele normală este bine să nu abuzezi de acest procedeu. Bariera naturală a pielii este afectată deja de uscăciunea aerului și de frig, astfel că nu e indicat să o înlături cu produse exfoliante agresive. Poți folosi acizi blnânzi cum este acidul amndelica sau cel glicolic, odată pe săptămână, pentru o exfoliere ușoară care să grăbească procesul de regenerare a pielii și să permită absorbția mai rapidă a cremei hidratante.
Și chiar dacă este iarnă, nu uita de crema cu factor de protecție solară. Radiațiile UV sunt prezente și în anotimpul rece și pot afecta sănătatea pielii dacă nu o protejezi corespunzător.