Modifica setarile cookie
Toate categoriile

"100 de ani în 100 de zile". 1970 - Se inaugurează Aeroportul Otopeni, Ceaușescu se laudă cu realizări inexistente

Your browser doesn't support HTML5 video.

Campania Știrilor PRO TV "100 de ani în 100 de zile" a ajuns la anul 1970. Cu toate că autoritățile raportează realizări măreţe, în realitate cifrele sunt "umflate".

Se inaugurează aeroportul Otopeni și Ceaușescu încearcă să reîncălzească relațiile cu Moscova, dar fără succes.

Elena Ceaușescu devine personalitatea "numărul 2" în propagandă românească, dar întreaga planetă este șocată de anunțul destrămării trupei Beatles.

1970 este un an agitat. Se încheie primul cincinal sub conducerea lui Nicolae Ceaușescu, iar rezultatele nu sunt tocmai bune. Se raportează o creşterea a PIB-ului cu 7,7%, iar creşterea producţiei industriale este de 11,8 %. Însă cifrele sunt umflate şi nu arată realitatea din teren, mai ales în domeniul agricol. Se înrăutăţeşte situaţia economică a României. Starea euforică a populaţiei din ultimii ani începe să dispară şi Ceauşescu cere Securităţii să dea dovadă de mai mult spirit militant în combaterea oricăror manifestări care încalcă interesele orânduirii socialiste.

Citește și
dacia
"100 de ani în 100 de zile". 1968: Este inaugurată fabrica de autoturisme Dacia

1970 este anul în care România se confruntă cu inundaţii catastrofale, iar pierderile în mediul rural şi în agricultură sunt imense.

Marea Adunare Naţională aprobă legile pentru organizarea producţiei şi muncii în agricultură.

În vară, Ceauşescu merge în vizită oficială în Franţa, unde se întâlneşte cu preşedintele Georges Pompidou şi se laudă la final gazetarilor francezi că România este superioară Franţei. În Statele Unite este primit cu ostilitate de românii care trăiesc acolo. Merge şi în Moscova unde este primit cu răceală, iar liderul rus Leonid Brejnev refuză să-l întâlnească.

Propaganda începe să-i creeze un cult şi Elenei Ceauşescu.

În 1970 se înfiinţează Ministerul Turismului, care are rolul de promova România. Este inaugurat Aeroportul Internaţional Bucureşti Otopeni. La sfârşitul anului un avion de pasageri al Companiei Tarom se prăbuşeşte în Masivul Vlădeasa. 20 de oameni îşi pierd viaţa. Autorităţile ascund tragedia şi nu-i căuta pe supravieţuitori.

Mai multe imagini impresionante gasiti AICI

În lume, este proclamată ”Ziua pământului” în San Francisco, iar Paul McCartney anunță destrămarea trupei ”Beatles”.

SURSA FOTO: Arhivele Nationale ale României

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult