"100 de ani în 100 de zile". 1960: Țăranii din Teleorman se răscoală împotriva colectivizării
Your browser doesn't support HTML5 video.
Are loc şi o migraţie masivă a oamenilor de la sat, la oraş. Într-o localitate din Teleorman, ţăranii se răscoală împotriva colectivizării. Imediat comuniştii îi arestează pe nemulţumiţi şi îi trimit la muncă silnică.
Comitetul Central al Republicii Populare Române lansează "saltul înainte”, a doua perioadă de industrailizare dirijată de regim, în care rata de creştere anuală va fi de 13,6% pe an. Forţa de muncă este concentrată în industrie şi treptat micile fabrici şi ateliere dispar în faţa marilor întreprinderi care adună fiecare în parte zeci de mii de muncitori. Peste un milion de români lucrează în industrie în toată ţara.
Este şi începutul derusificării şi destalinizării instituţiilor publice din Republica Populară Română. Se încearcă ieşirea de sub tutela sovietică şi promovarea unei politici externe independente.
Guvernul comunist negociază cu firmele occidentale ale căror bunuri fuseseră naţionalizate în 48-50, iar statul român le acorda despăgubirile cuvenite.
România achiziţionează maşini şi utilaje moderne, dotează industria cu ajutorul împrumuturilor externe şi caută să obţină licenţe de export către statele capitaliste dezvoltate: Franţa, Marea Britanie, Elveţia.
În marile oraşe apar blocuri noi şi România are parte de o adevărată migraţie a omenilor de la sat la oraş. În spaţiul rurual, colectivizarea şi îndoctrinarea ating cote maxime.
În ciuda filmelor de propagandă care vorbesc despre cât de fericiţi sunt ţăranii care şi-au dat pământurile în colectiv, în satul Nicolae Bălcescu din Teleorman ţăranii se revoltă împotriva colectivizării. Cei care conduc mişcarea sunt imediat arestaţi şi condamnaţi la muncă silnică pentru "crimă de uneltire împotriva orânduirii sociale". Toţi condamnații ajung pe şantierele deschise în toată ţara.
La Bucureşti începe procesul intentat pentru "crimă de uneltire contra ordinii sociale" unor intelectuali acuzați că au citit și răspândit operele lui Mircea Eliade. Principalii inculpați sunt Constantin Noica, Constantin Dinu Pillat şi Nicolae Steinhardt .
Şeful statului, Gheorghe Gheorghiu Dej îndeamnă membri partidului să lupte mai hotărât împotriva "concepţiilor retrograde, bazate pe sisteme idealiste şi filosofice mistice". Este începutul propagandei ateiste. În munţi, continuă arestarea luptătorilor anticomunişti.
La Jocurile Olimpice de la Roma, Iolanda Balaș, supranumită de gazde la grande bionda, a sărit 1,85 metri și a câștigat medalia olimpică de aur. În total, România a obținut 10 medalii.
În Bucureşti cu mare fast este inaugurată Sala Palatului, locul în care se vor ţine mai toate adunările comuniştilor pe viitor.
La Răsărit, Sovietul Suprem îl alege pe Leonid Brejnev în funcția de președinte al Prezidiului.
Peste Ocean, viaţa e mai agitată. Este începutul mişcării Hippy, iar americanii îşi aleg un nou preşedinte: John F Kennedy. Statele Unite sunt prima ţară care legalizează pilula contraceptivă.
În Anglia, trupa The Beatles apare pentru prima dată în public.
MAI MULTE IMAGINI IMPRESIONANTE PUTEȚI GĂSI AICI
SURSA FOTO: Arhivele Naționale ale României
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: romania , campanie , istorie , centenar , 100 de ani in 100 de zile
Dată publicare: 04-10-2018 07:59