Voturile din Michigan vor fi renumarate. Un judecator federal a decis ca procesul sa se incheie pana pe 13 decembrie


Ultimul update: Joi 08 Decembrie 2016 07:13
Data publicarii: Luni 05 Decembrie 2016 11:14
Categorie: Alegeri SUA
trump hillary

 Un judecator federal american a ordonat renumararea incepand de luni a voturilor exprimate in statul Michigan cu ocazia alegerilor prezidentiale desfasurate in SUA la 8 noiembrie.

Judecatorul a solicitat ca procesul sa se incheie pana la data de 13 decembrie, termenul limita impus de legislatia federala, transmite Reuters.

Judecatorul districtual Mark Goldsmith a emis luni un ordin ce stabileste ca, odata inceputa, renumararea 'trebuie sa continue pana la un nou ordin al aceleiasi instante'.

In decizia sa, Goldsmith a motivat ca 'ingrijorarile bugetare nu sunt suficient de semnificative pentru a risca privarea de dreptul de vot a aproape 5 milioane de votanti din Michigan'.

Cereri in instanta in favoarea renumararii voturilor au fost depuse in Michigan, Pennsylvania si Wisconsin, trei state care ii sprijineau in mod traditional pe democrati, dar care i-au oferit lui Donald Trump majoritati stranse ce i-au asigurat in cele din urma victoria finala impotriva contracandidatei Hillary Clinton.

Vineri, procurorul general din Michigan, republicanul Bill Schuette, a initiat procedurile legale pentru a stopa renumararea ceruta a voturilor in acest stat, unde Donald Trump a castigat cu o diferenta de circa 10.700 de voturi.

In Wisconsin renumararea voturilor a inceput la sfarsitul saptamanii trecute.

Partidul Ecologist si candidata sa prezidentiala, Jill Stein, au declarat ca solicitarile lor de renumarare a voturilor in cele trei state vizeaza sa asigure integritatea sistemului de votare american, nu modificarea rezultatului scrutinului de pe 8 noiembrie.

Sambata, Partidul Ecologist a anuntat ca isi va aduce in fata unei instante federale demersul in favoarea renumararii in Pennsylvania.

Viitorul presedinte este desemnat de membrii colegiului electoral alesi la scrutinele din fiecare stat. Legislatia federala impune ca statele sa solutioneze disputele legate de desemnarea electorilor pana la data de 13 decembrie.

Trump a depasit numarul minim de electori necesar pentru a fi ales presedinte, 270, obtinand 306 voturi electorale. Pentru ca rezultatul final sa se modifice in favoarea democratei Hillary Clinton, este nevoie ca rezultatele din toate cele trei state in care s-a cerut renumararea sa o desemneze castigatoare.

Conform Cook Political Report, la votul popular Hillary Clinton a obtinut cu peste 2,5 milioane de voturi in plus fata de Donald Trump.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO