Prima reactie a lui Donald Trump, dupa ce CIA sustine ca Rusia l-a ajutat sa castige alegerile. "Este ridicol"


Ultimul update: Miercuri 14 Decembrie 2016 07:09
Data publicarii: Duminica 11 Decembrie 2016 17:58
Categorie: Alegeri SUA
donald trump

 Presedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat ca 'nu crede' in concluziile Agentiei Centrale de Informatii (CIA) potrivit carora Rusia ar fi intervenit in alegerile pentru Casa Alba in favoarea sa, transmit duminica Reuters si AFP.

'Cred ca este ridicol. Cred ca nu e decat o alta scuza. Nu cred in asa ceva', a declarat Trump, intrebat despre dezvaluirile aparute in Washington Post.

'Ei (CIA -n.r.) nu stiu daca este vorba despre Rusia ori China ori altcineva' care a atacat cibernetic organizatii politice in timpul campaniei. 'Poate e vorba de cineva care a actionat din patul lui de undeva. Ei n-au nicio idee', a mai afirmat Trump.

Echipa sa respinsese deja sambata concluziile agentiei, observand ca analistii care le-au produs 'sunt aceiasi care au spus ca (fostul presedinte irakian) Saddam Hussein dispunea de arme de distrugere in masa'.

In opinia lui Trump, 'democratii fac public acest lucru pentru ca au suferit una din cele mai mari infrangeri din istoria politica a tarii'.

El a lasat sa se inteleaga ca alte agentii de informatii decat CIA 'contesta' aceasta versiune. 'Anumite grupuri nu sunt neaparat de acord. Personal, (cred) ar putea fi Rusia. Nu prea cred insa. Dar cine stie? Nici eu nu stiu. Ei nu stiu si nici eu nu stiu', a continuat el.

Intrebat in legatura cu briefingurile care ii sunt propuse de agentiile de informatii, Trump a raspuns: 'Le primesc atunci cand am nevoie'. 'Nu am nevoie sa mi se spuna acelasi lucru si aceleasi cuvinte in fiecare zi in urmatorii opt ani. Pentru ca ar putea dura opt ani', a mai spus presedintele ales.

Conform unui raport intocmit de CIA si dat publicitatii de cotidianul Washigton Post, Rusia a intervenit in alegerile prezidentiale din Statele Unite pentru a-l ajuta pe candidatul republican Donald Trump sa castige cursa pentru Casa Alba.

Pe langa atacurile cibernetice care au vizat organizatii ale Partidului Democrat, hackerii rusi ar fi atacat si computerele Comitetului National Republican. Cu toate acestea, nu au dat publicitatii decat informatii gasite pe serverele democrate.

"Serviciile de informatii au identificat indivizi cu legaturi cu guvernul rus care au trimis catre Wikileaks mii de e-mailuri ale Comitetului National Democrat si ale altora, inclusiv ale sefului de campanie al lui Hillary Clinton", scrie publicatia americana. "Oficiali americani i-au descris pe acesti indivizi drept actori cunoscuti serviciilor de informatii ca fiind participanti la o operatiune la scara larga a guvernului rus de a creste popularitatea lui Trump si a diminua sansele lui Clinton."

Citand oficiali care sunt la curent cu investigatia, Washington Post scrie ca CIA a facut rezultatele anchetei cunoscute mai multor senatori in spatele usilor inchise si ca este foarte clar in acest moment ca guvernul rus a incercat in mod deliberat sa il ajute pe Trump.

"Este rezultatul evaluarii serviciilor de informatii care arata ca telul Rusiei a fost sa favorizeze un candidat in detrimentul celuilalt, sa il ajute pe Trump sa fie ales", a afirmat un oficial american care a fost informat de rezultatul investigatiei."Exista deja un consens in aceasta privinta", a adaugat el.

O ancheta anterioara a CIA stabilise ca hackerii rusi ar fi intervenit cu scopul de a submina sistemul electoral american.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO