John Florescu, la ProTV: "Trump a spus asa: 'Sunt Donald Trump, am facut miliarde si imi voi folosi capul pentru tara'"

Dată publicare: 09-11-2016 08:33
Dată actualizare: 12-11-2016 00:22


John Florescu, la ProTV: Trump a spus asa: Sunt Do...
Rares Nastase, corespondentul ProTV, de la Los Ang...

 John Florescu si Cristian Diaconescu au fost invitatii lui Cristian Leonte, miercuri dimineata, unde au discutat despre urmarile alegerilor din SUA.

John Florescu este fost director de comunicare al Partidului Democrat din SUA si producatorul documentarului Trump vs. Clinton, difuzat marti seara de ProTV.

Cristian Diaconescu este fost ministru de Externe si fost consilier prezidential, in mandatul lui Traian Basescu.

Cristian Leonte: "Este o surpriza rezultatul?"

Cristian Diaconescu: "Caderea pietelor internationale echivaleaza cu reactia dupa BREXIT. Evident ca este o surpriza. Mesajele populiste, anti-sistem, in momentul in care devin realitate, aduc si o serie de necunoscute in toata discutia, legate de modul in care ceea ce spune un candidat in campania electorala se va reflecta in politica sa concreta, cand va fi pus in situatia de a conduce o tara.

Vorbim de cea mai mare putere a lumii care, din punct de vedere militar, acopera 60-70% din forta globala si face parte din intregul dialog la nivel international, legat de toate crizele si situatiile complicate. Din aceasta perspectiva, atitudinea lui Trump de a intrat intr-o zona de nationalism defensiv este o chestiune de preocupare."

Cristian Leonte: "Va surprinde aceasta lupta atat de rasturnata fata de sondaje?"

John Florescu: "Media spunea acum 8 luni ca va fi anul lui Hillary Clinton. A fost o greseala. Afro-americanii si tinerii s-au prezentat in numar mic la vot. A fost un fel de BREXIT 2.

Putine persoane il cunosc bine pe Trump. Nu vine din ideologia americana, ca Bush. Nu a fost guvernator, senator, nimic. Sunt primele lui alegeri.

Noi am vazut ca Trump intelege frustrarile Americii, cand a fost in New Hampshire si Iowa si a vazut de exemplu uzinele inchise. In plus, are talent la televizor. A venit si a castigat la televizor.

Au fost 16 candidati si el a spus asa: "Sunt Donald Trump, am facut miliarde de dolari si imi voi folosi capul pentru aceasta tara". Simplu si direct. A adus un element economic si un stil american."

Cristian Leonte: "Ce inseamna pentru noi, in aceasta parte a lumii?"

Cristian Diaconescu: "Anturajul lui Trump nu ne-a dat acele elemente concrete privind viitorul presedinte Donald Trump. Stim ca, din punct de vedere constitutional, un presedinte are competente largi privind securitatea si apararea.

Trebuie sa avem rabdare si sa vedem cum se va contura echipa prezidentiala si reactiile. Nu va fi nevoie sa avem insa foarte multa rabdare, crizele sunt numeroase si presante si presupun raspunsuri imediat.

In ceea ce priveste relatiile internationale, teama este impredictibilitatea. Hillary Clinton este predictibila, la Trump, multe din exprimarile sale nu vor fi insosite de gesturi si decizii corespunzatoare."

Cristian Leonte: "Care este mesajul americanilor catre Europa de Est in special, avand in vedere ca Trump sustine o decuplare in implicarea in problemele omenirii?"

John Florescu: "Este putin devreme sa spunem. Cred ca Trump este pragmatic si o personalitate tare, va merge imediat sa discute cu Putin. Vrea sa vorbeasca imediat cu cine conteaza in domeniul de securitate. Este important ca are majoritate in Senat si Camera Reprezentantilor. Cred ca Donald Trump le va spune "eu am castigat pe asa si asa, acum, ascultati-ma".


VIDEO PROTVPLUS.RO