Tripla victorie pentru Bernie Sanders, care a redus din distanta care-l separa de Hillary Clinton. 26 aprilie, zi decisiva

Dată publicare: 27-03-2016 07:54
Dată actualizare: 30-03-2016 07:11


Senatorul de Vermont Bernie Sanders a castigat sambata caucusurile democrate din statele Alaska, Hawaii si Washington, obtinand victorii rasunatoare asupra fostului secretar de stat Hillary Clinton.

Cu 46% din voturi numarate in Washington, Sanders conducea in fata lui Clinton cu 73,9% fata de 25,9%, potrivit CNN.

In Alaska, Sanders a castigat cu 79,2% din voturi, in timp ce Clinton a obtinut doar 20,8%, dupa 73% din voturi numarate.

Bernie Sanders: "Campania noastra a luat avant! Suntem pe val! Si asta pentru ca, stat dupa stat, veniti in numar urias la urne!"

Luand cuvantul la un miting la Madison, in Wisconsin, Sanders le-a multumit sustinatorilor pentru "victoria rasunatoare" obtinuta sambata.

Declarand ca "stiam ca lucrurile se vor imbunatati" in timp ce campania s-a mutat in statele din vestul SUA, Sanders a remarcat ca "noi facem incursiuni semnificative" si "diminuam in mod clar avansul secretarului de stat Clinton".

Sanders, un vechi membru al Congresului SUA si un autodeclarat socialist democrat, s-a dovedit a fi un concurent neasteptat de puternic pentru Hillary Clinton, desi ea continua sa fie favorita in alegerile primare pentru a-si asigura nominalizarea in cursa pentru Casa Alba la conventia din iulie a partidului.

Clinton a castigat alegerile primare din Arizona marti, dar a pierdut in favoarea lui Sanders caucusurile din Idaho si Utah.

Sanders s-a descurcat bine in statele cu intalniri de partid cunoscute sub numele de caucus, ce tind sa atraga membrii de partid cei mai dedicati si unde un numar mic de sustinatori poate avea un impact supradimensionat, noteaza DPA.

Ambii candidati au dedicat relativ putina atentie statelor izolate Alaska si Hawaii, cu populatie mica si care sunt situate departe de restul Statelor Unite.

Atat Washington cat si Hawaii sunt state puternic democrate in alegerile nationale, in timp ce Alaska tinde sa ii favorizeze pe republicani.

Clinton conduce cursa pentru a-si asigura la conventia partidului majoritatea delegatilor atribuiti prin alegerile primare din state si voturile caucusului, cu in jur de 1.690 fata de Sanders 946, potrivit New York Times inaintea votului de sambata.

In tabara republicana, Donald Trump conduce, dar lideri ai partidului trebuie inca sa-i sustina candidatura si adversarii spera intr-un candidat alternativ intr-o conventie disputata.

Etape decisive ale cursei catre nominalizare se anunta a fi alegerile primare din New York, pe 19 aprilie, si o noua "super marti" cu scrutinuri in 5 state, pe 26 aprilie. Conventia Democrata, la care va fi desemnat candidatul partidului, va avea loc in Philadelphia, la sfarsitul lunii iulie.


VIDEO PROTVPLUS.RO