Donald Trump e oficial candidatul Republican la alegerile prezidentiale din SUA. Magnatul promite eradicarea Statului Islamic

Dată publicare: 20-07-2016 07:13
Dată actualizare: 23-07-2016 07:49


Donald Trump a fost declarat oficial marti candidatul republican la alegerile prezidentiale din Statele Unite.

Desemnarea vine la 13 luni dupa ce si-a lansat candidatura si in urma unei campanii in care si-a infrant 16 rivali, s-a luptat cu elitele partidului si a provocat controverse la fiecare pas, relateaza Reuters, citat de News.ro.

Fiul sau cel mare, Donald Trump Jr, a anuntat sustinerea statului New York, statul sau natal, ceea ce i-a asigurat lui Trump delegatii necesari – 1.237- pentru a intra oficial in cursa impotriva lui Hillary Clinton la alegerile prezidentiale din 8 noiembrie.

Alaturi de trei dintre ceilalti copii ai candidatului, Trump Jr a spus: “Este onoarea mea sa pot sa il propulsez pe Donald Trump peste limita in numaratoarea delegatilor din aceasta seara. (…). Felicitari, tata. Te iubim”.

Rivala lui Trump din tabara democrata, Hillary Clinton, a reactionat rapid pe Twitter: “Donald Trump tocmai a devenit candidatul republican. Contribuiti acum pentru a ne asigura ca nu pune piciorul in Biroul Oval”.

Trump a castigat cursa de investitura cu 1.725 de delegati, urmat de senatorul de Texas Ted Cruz, cu 475, de guvernatorul de Ohio, John Kasich, cu 120, si de senatorul de Florida, Marco Rubio, cu 114. Alti trei candidati au strans in total 12 delegati.

Dupa votul pentru candidatul la presedintie, participantii la conventie l-au nominalizat pe guvernatorul de Indiana, Mike Pence, in varsta de 57 de ani, candidat la vicepresedintie.

in primul sau discurs rostit la Conventie, Trump a aparut pe un ecran gigantic intr-o videotransmisiune de la New York si a promis ca va castiga alegerile din noiembrie, ca va crea locuri de munca, a consolida armata, va apara granitele SUA si va reintroduce “legea si ordinea” in Statele Unite.

Personalitatea controversata a lui Trump a scurtat semnificativ lista cu discursuri din cadrul Conventiei. De obicei, elitele partidului se intreceau in a lua cuvantul la evenimente, dar nu si anul acesta. Multi au decis sa boicoteze evenimentul. Familia Bush - Jeb, George si tatal lor - dar si fostul candidat republican Mitt Romney si-au gasit o serie de activitati mai importante in aceasta perioada.

Jeff Flake, senator de Arizona, a declarat ca isi va “tunde peluza”, senatorul John McCain va merge sa se plimbe in Marele Canion, iar un alt ales va merge la pescuit.

In mod neasteptat, si Sarah Palin va lipsi, desi l-a insotit pe Trump la mitinguri electorale.

Mesajul transmis de Trump dupa nominalizare

"Impreuna am obtinut rezultate istorice, cu cel mai mare numar de voturi obtinute vreodata in istoria partidului republican", a afirmat Donald Trump in acest scurt mesaj video difuzat in sala de sport unde are loc conventia de investitura . "Aceasta este o miscare. Dar trebuie sa mergem pana la capat", a adaugat el.

Donald Trump a anuntat ca va fi prezent acolo miercuri seara, inaintea marelui sau discurs de investitura joi seara.

"Veti avea granite puternice. Veti scapa de SI (Statul Islamic). Vom restabili ordinea, rapid", a adaugat el.


VIDEO PROTVPLUS.RO