Democrații s-au descurcat mai bine decât se așteptau la alegeri. Joe Biden: „Au avut o noapte puternică”

×
Codul embed a fost copiat

Președintele american Joe Biden a răsuflat ușurat, după ce democrații au reușit să reducă din câștigul republicanilor la alegerile de la jumătatea mandatului.

Republicanii sunt aproape de a obține majoritatea în Camera Reprezentanților, dar Biden a salutat reușitele candidaților democrați, remarcând că victoria pe care o prevestea Donald Trump nu s-a materializat. Însă, în continuare, oricare dintre cele două partide poate obține controlul în Senat.

Astfel, democraţii par să se fi descurcat mai bine decât se așteptau.

E încă neclar cine va controla camerele Congresului. La Senat, sunt așteptate rezultatele din Arizona și Nevada. În Georgia va avea loc un tur de departajare, în decembrie. Scorul este de 49 la 48 pentru, republicani. Iar în Camera Reprezentanților, republicanii au un avans de 17 mandate.

Pe de altă parte, Donald Trump este considerat marele perdant al alegerilor.

Citește și
Joe Bide, Donald Trump
Alegeri în SUA. Joe Biden şi Donald Trump ar putea candida pentru un nou mandat la Casa Albă
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Rezultatele alegerilor de marți au surprins pe toată lumea, inclusiv pe președintele american Joe Biden. După ce i-a felicitat pe candidații democrați care au câștigat la urne, liderul american a ieșit în fața națiunii și a anunțat că a fost o zi bună pentru democrație.

Joe Biden, președintele SUA: „Democrații au avut o noapte puternică, am pierdut mai puține mandate în Camera Reprezentanților decât orice alt președinte democrat, în primele alegeri intermediare din ultimii 40 de ani. Dar alegătorii ne-au transmis clar că sunt nemulțumiți. Îi înțeleg. Știu că au fost niște ani foarte grei pentru mulți oameni din țara asta.”

Biden a mai spus că e gata să lucreze cu republicanii, pentru binele țării.

Kevin McCarthy, ales: „E clar că luăm înapoi Camera Reprezentanților!”

Chiar dacă visul lui McCarthy se va adeveri, liderul republican ar putea pierde fotoliul de lider al Camerei Reprezentanților.

Todd Belt, profesor și director al catedrei de management politic de la Universitatea George Washington: „Dacă republicanii câștigă Camera, o să fie cu o marjă foarte mică. Și se pare că unii oameni vor cere ca Steve Scalise să devină liderul Camerei, nu McCarthy, dacă dau vina pe el” (pentru rezultatele slabe n.r ).

Republicanii au obținut câștiguri mai degrabă modeste, în timp ce democrații s-au descurcat mai bine decât se așteptau.

Meg Kinnard, reporter Associated Press: „Republicanii se pot lăuda cu niște victorii, dar în limitele a ceea ce e normal pentru alegerile de la jumătatea mandatului prezidenţial.”

Cătălin Radu Tănase: „Valul roşu n-a mai venit, au anunţat comentatorii, făcând referinţă la culoarea roşie, simbolul Partidului Republican al lui Trump, care a eşuat să acapareze zdrobitor şi imediat Congresul de la Washington. Previziunile par să se fi adeverit, în sensul că republicanii o să aibă majoritate în Camera Reprezentanţilor şi democraţii vor conduce Senatul, la un mandat diferenţă, după ce un star de televiziune, candidat republican, a pierdut, în ciuda celebrităţii sale.
Care este semnificaţia felului în care s-a votat în America? În primul rând, preşedintele Biden şi democraţii au scăpat cu reputaţia mai puţin şifonată, în vederea alegerilor prezidenţiale din 2024. Apoi, Trump, care ar vrea să candideze din nou, s-ar putea să piardă susţinerea partidului republican. Şi mai e ceva: pro sau anti Biden, americanii, mai ales cei tineri, au ieşit în mod covârşitor la vot pentru lucruri concrete şi de bun simţ: asistența medicală, drepturi civile elementare, un nivel de toleranţă mai mare în societate, o Americă cu mai puţine masacre în şcoli.”

Frances Colon, director ONG: „În plus, ce vedem cu claritate, sunt victorii în mai multe state ale militanţilor pentru protecţia mediului. Chiar dacă republicanii câştigă Camera Reprezentanţilor, nu vor putea întoarce legea privind climatul. Ne putem însă aştepta la obstacole, la încercări de a încetini tranziţia ecologică.”

Pentru democrați, cea mai bună veste până acum a fost victoria nesperată a lui John Fetterman în Pennsylvania.

Senator John Fetterman: „Voi fi următorul senator al Pennsylvaniei.”

Isabel Rosales, Washington, DC: „În Pennsylvania, putem vorbi de o victorie uriaşă pentru democraţi. John Fetterman l-a învins pe republicanul Mehmet Oz. E mare lucru pentru că democraţii smulg astfel un mandat din cele deţinute până acum de republicani.”

Pe de altă parte, cea mai categorică victorie a republicanilor a fost în Florida, unde ultraconservatorul Ron DeSantis a fost reales cu aproape 20 de procente în plus față de principalul său contracandidat.

Meg Kinnard, Associated Press: „Se vorbeşte deja mult de posibilitatea ca Ron DeSantis să candideze la următoarele alegeri prezidenţiale.”

De altfel, Donald Trump şi-a permis să-l avertizeze pe Desantis să nu care cumva să cocheteze cu o candidatură la Casa Albă, în 2024. Trump chiar a ameninţat că, în caz contrar, va dezvălui informaţii deloc flatante despre politicianul în vârstă de 44 de ani.
Numai că atât analiştii, inclusiv postul Fox News, cât şi voci republicane, pun rezultatele sub aşteptări ale partidului pe seama lui Donald Trump. „Mulți dintre candidații aleși şi susţinuţi de fostul președinte au fost învinși, ori s-au chinuit în curse care altfel puteau fi câștigate ușor - o garnitură de candidați neperformanți. Elitele republicane - și alți republicani anti-Trump - simt miros de sânge", rezuma Mike Allen de la site-ul Axios.

În sfârşit, rezultatele scrutinului de peste Ocean sunt privite cu mare atenţie şi la Moscova. Kremlinul şi acoliţii săi sperau ca republicanii să câștige controlul asupra Congresului, în speranţa că asta i-ar îngreuna lui Joe Biden trimiterea de ajutoare militare pentru Ucraina. Analiştii descriu însă acest raţionament drept greşit.

Dmitry Suslov, director și cercetător șef de la Universitatea Superioară de Economie:
„Şi republicanii aderă la paradigma politicii externe americane, potrivit căreia SUA trebuie să-şi menţină dominanța globală, hegemonia. Iar pentru asta, au nevoie să sprijine Ucraina, să continue războiul hibrid cu Rusia. Din acest motiv, nu mă aştept la schimbări în politica externă a SUA.”

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Alegeri în SUA. Joe Biden: Sunt pregătit să lucrez cu colegii republicani, indiferent de rezultatul final
Alegeri în SUA. Joe Biden: Sunt pregătit să lucrez cu colegii republicani, indiferent de rezultatul final

Preşedintele Joe Biden a declarat, miercuri, că, indiferent de rezultatul final al scrutinului, este pregătit să lucreze cu republicanii şi este deschis în privinţa „ideilor bune”.

Alegeri în SUA. Joe Biden şi Donald Trump ar putea candida pentru un nou mandat la Casa Albă
Alegeri în SUA. Joe Biden şi Donald Trump ar putea candida pentru un nou mandat la Casa Albă

Joe Biden şi Donald Trump par la fel de hotărâți ca înainte de alegeri să candideze, din nou, la alegerile prezidențiale din SUA, din 2024.

Alegerile „de la jumătatea mandatului
Alegerile „de la jumătatea mandatului". Americanii au ieșit în număr mare la urne și au votat „cu furie"

În America, marți a fost ziua alegerilor așa-numite „de la jumătatea mandatului". Potrivit primelor rezultate, Partidul Democrat, cel care-l susține pe președintele Joe Biden, e pe cale să piardă majoritatea în Camera Reprezentanților.

Alegeri în SUA. S-au deschis primele secţii de vot. De ce merg americanii la urne
Alegeri în SUA. S-au deschis primele secţii de vot. De ce merg americanii la urne

Alegerile pentru Congres de la mijlocul mandatului preşedintelui Joe Biden au luat startul marţi, odată cu deschiderea primelor secţii de vot pe coasta de est a SUA.

Alegeri în SUA: Biden avertizează că o victorie a republicanilor poate slăbi democraţia
Alegeri în SUA: Biden avertizează că o victorie a republicanilor poate slăbi democraţia

Preşedintele Joe Biden a avertizat că o victorie a republicanilor la alegerile de marţi ar putea slăbi democraţia americană, în timp ce fostul preşedinte Donald Trump a sugerat că ar putea candida din nou la președinția SUA, relatează Reuters.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.