Victoriile lui Trump au provocat cea mai mare scadere pe burse de la 9/11 incoace. Cu cat s-a depreciat dolarul

Dată publicare: 09-11-2016 07:44
Dată actualizare: 12-11-2016 00:22


burse

Bursele scad puternic la nivel international, iar contractele futures de pe Wall Street s-au prabusit cu 5%, dupa ce rezultatele preliminare ale alegerilor din SUA sugereaza ca Trump este probabil sa o depaseasca pe Clinton.

Bursele se pregatesc de cea mai mare scadere de la 11 Septembrie incoace, dupa ce Trump este tot mai aproape de Casa Alba, cu un procent de 244, anunta CNN.

Indicele american Standard&Poors’s 500 a coborat cu 5%, in timp ce peso-ul mexican s-a prabusit cu pana la 11%, cel mai mult dupa 1994.

Titlurile americane de Trezorerie, yenul si aurul au urcat cel mai mult dupa rezultatul pro-Brexit al referendumului care a avut loc in iunie in Marea Britanie.

In baza statelor care au anuntat rezultatul scrutinului, Trump a obtinut 244 dintre cei 270 de electori necesari pentru a revendica castigarea Casei Albe, iar Clinton a obtinut 215.

O victorie a lui Trump a fost descrisa de catre analisti ca avand potentialul sa provoace turbulente pe pietele financiare, care mizau pe continuarea politicilor care au coincis cu a doua cea mai lunga piata bull (taur) din istoria S&P 500.

Brexit-ul a fost cel mai recent soc politic, care a condus la un declin de 5,3% al inducelui S&P 500 in doua sedinte de tranzactionare.

”Cu cat sunt numarate mai multe voturi, pare tot mai probabil ca Trump va castiga, piata are o scadere masiva”, a spus Karl Goody, manager de averi la firma Shaw and Partners in Sydney.

Majoritatea sondajelor indicau ca Clinton este inaintea lui Trump in optiunile electoratului, iar casele de pariuri anticipau o probabilitate de 80% ca acest lucru sa se intample.

Indicele londonez FTSE 100 a scazut cu 3,6%, MSCI Asia Pacific, care exclude Japonia, a pierdut 2,9%, cel mai mult dupa Brexit.

Dolarul s-a depreciat cu minim 1% fata de francul elvetian, euro si lira sterlina, randamentul titlurilor Trezoreriei SUA a coborat cu 0,1%, la 1,75%, in timp ce pretul petrolului a scazut cu 3,2%.

Sursa: Bloomberg


VIDEO PROTVPLUS.RO