Bernie Sanders castiga alegerile din Virginia de Vest. SONDAJ: Pe cine ar vota americanii presedinte intre Trump si Clinton

11-05-2016 08:08

Alegeri SUA

 Bernie Sanders a invins-o marti pe Hillary Clinton la primarele democrate din Virgina de Vest, insa fara sa puna in cauza statutul de favorita la investitura al fostei Prime Doamne, relateaza AFP.

 Canalul NBC, apoi Fox News l-au declarat pe senatorul de Vermont invingator in acest stat din Muntii Apalasi. Potrivit rezultatelor anuntate din 16% din sectiile de votare, senatorul de Vermont obtine 48% din voturi, fata de 43% pentru Hillary Clinton.

Aproape toti votantii au fost albi, indica sondajele realizate la iesirea de la urne. Acest electorat alb ramane punctul slab al lui Hillary Clinton care de la 1 februarie si-a construit succesul electoral in principal cu ajutorul minoritatilor de culoare si latino-americane, precum si al femeilor.

Infrangerea de marti nu pune in cauza posibila ei investitura, in joc fiind numai 29 de delegati, repartizati proportional.

Hillary Clinton conduce detasat in cursa delegatilor. Cu 2.224 delegati inainte de aceste primare, ea se apropie de majoritatea absoluta de 2.383, in timp ce Bernie Sanders avea doar 1.448, potrivit estimarilor

Donald Trump, victorios si el in primarele republicane din Virginia de Vest

Omul de afaceri Donald Trump a castigat marti primarele republicane din Virgina de Vest, un rezultat fara surpriza dupa ce toti adversarii sai s-au retras din cursa primarelor si este candidatul posibil al partidului pentru prezidentialele din noiembrie, transmite AFP.

Candidatul republican la Casa Alba a castigat scrutinul de marti, au estimat marile posturi americane de televiziune imediat dupa inchiderea sectiilor de votare din acest stat aflat in Muntii Apalasi unde viitorul sectorului minier reprezinta unul din principalele subiecte de campanie.

Sondaj Hillary Clinton vs. Donald Trump

Hillary Clinton ramane favorita in cursa pentru presedintia SUA, conform unui sondaj efectuat recent pe intreg teritoriul american ea devansandu-l pe Donald Trump cu patru procente, insa in trei state cheie competitia dintre ei este foarte stransa, relateaza marti agentiile Xinhua si AFP.

In sondajul realizat cu sase luni inaintea scrutinului, Hillary Clinton este cotata cu 42% din intentiile de vot, iar Donald Trump cu 38%. Media ultimelor sapte sondaje realizate la nivel national arata un avans de sase procente al lui Clinton in fata lui Trump.

Totusi, in cele trei state considerate cele mai decisive, respectiv Florida, Ohio si Pensylvania, datele unui alt sondaj arata o competitie foarte stransa, in primele doua Clinton avand un avans de numai un procent in fata lui Trump (43% fata de 42%), in timp ce in al treilea situatia se inverseaza, Trump trecand in fata lui Clinton (43% fata de 39%).

'Incepand din anul 1960, niciun candidat nu a castigat cursa prezidentiala daca nu a fost invingator in cel putin doua dintre aceste trei state', atrage atentia Peter Brown, directorul adjunct al unui institut de cercetari sociologice.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO