Trump si Clinton, plini de noroi pe coperta Der Spiegel. Scandalurile si atacurile la persoana in care au fost implicati

07-11-2016 17:47

Din pacate, la aceste alegeri prezidentiale din SUA, temele politice si economice au trecut in plan secund. Au primat scandalurile picante si atacurilor la persoana, lansate de candidati.

Daca doamnei Clinton i s-a reprosat felul in care si-a folosit contul de e-mail pe cand era secretar de stat, Donald Trump a fost pus la zid pentru vederile misogine si declaratiile extrem de dure la adresa imigrantilor si minoritatilor.

"Sunt atras automat de femeile frumoase. Incep sa le sarut. Sunt ca un magnet." - a spus omul de afaceri.

Donald Trump nu si-a imaginat, probabil, ca aceasta confesiune picanta pe care i-o facea realizatorului TV, Billy Bush, in 2005, il va urmari, 11 ani mai tarziu.

"Nici macar nu mai astept. Si daca esti o vedeta, ele te lasa sa o faci. Poti sa faci orice. Orice vrei. Sa le atingi intre picioare."

Si nu erau vorbe in vant - cel putin daca este sa le dam crezare celor 11 femei care au povestit public cum au fost sarutate fara preaviz sau pipaite de omul de afaceri. Trump nu se sfia nici sa intre neanuntat peste participantele la concursul Miss, patronat de el ani la rand, cand fetele se schimbau.

Trump s-a scuzat pentru comentariile fara perdea si a negat acuzatiile.

Donald Trump, candidatul republican: "Sunt toate niste mincinoase. Si o sa le dau in judecata dupa incheierea campaniei."

In schimb, campania lui Hillary Clinton s-a derulat sub semnul unui altfel de scandal - cel al serverului nesecurizat folosit pentru a trimite emailuri pe vremea cand era Secretar de Stat.

Democrata a utilizat telefonul personal si adresa personala de email.

Hillary Clinton, candidate democrata: "M-am gandit ca imi va fi mai usor sa am un singur dispozitiv pe care sa il folosesc in scop de serviciu si in scop personal."

In vara anului trecut, FBI a deschis o ancheta pentru a vedea daca printre emailurile schimbate de doamna Clinton erau si unele cu un continut strict secret. Concluzia? Hillary Clinton nu a incalcat legea. Dar...

"Exista dovezi ca au fost extrem de neglijenti in gestionarea informatiilor sensibile, clasificate."

Pe de alta parte, Donald Trump a dus o campanie condimentata cu propuneri controversate. De la deportarea tuturor migrantilor ilegali care au savarsit faradelegi…

Donald Trump: "Sunt doua milioane de infractori straini care se afla la noi in tara. Vom incepe sa ii deportam din prima zi in care eu voi deveni presedinte."

... pana la ridicarea unui zid de-a lungul granitei cu Mexicul.

Donald Trump, candidat republican: "Voi ridica un mare zid la granita noastra de sud si voi pune Mexicul sa plateasca pentru acest zid."

Pe plan economic, Hillary Clinton a militat pentru cresterea salariului minim si marirea taxelor pentru americanii bogati. Si a promis crearea a zece milioane de noi locuri de munca.

Trump a planuit reduceri de taxe, o relaxare a reglementarilor financiare si renegocierea acordurilor comerciale, care, in urmatorul deceniu, ar trebui sa favorizeze crearea a 25 de milioane de noi locuri de munca.

Donald Trump, candidat republican: "Campania noastra vorbeste despre schimbare, optimism si viitor."

Donald Trump si-a propus imbunatatirea relatiilor cu Rusia si vrea ca aliatii din NATO sa contribuie cu mai multi bani la cheltuielile pentru apararea comuna. Republicanul a promis ca va nimici gruparea Stat Islamic. La randul ei, Hillary Clinton a recomandat ca Statele Unite sa isi sporeasca implicarea in conflictul din Siria.

Hillary Clinton este sustinatoarea casatoriilor intre homosexuali si a dreptului femeilor de a face avort in orice circumstanta. Spre deosebire de contracandidatul sau, care aproba intreruperea de sarcina doar in caz de viol, incest sau atunci cand viata mamei este pusa in pericol.

Hillary Clinton: "Vreau sa puteti spune ca ati votat pentru o America mai buna, mai dreapta, mai puternica."

Donald Trump: "Trebuie sa ne reparam tara. Trebuie sa ne reparam tara."

In ultimul numar publicatia Der Spiegel i-a prezentat pe cei doi candidati plini de noroi pe prima pagina, o metafora a atacurilor murdare folosite in campanie si totodata o imagine reprezentativa pentru modul in care ii vede Europa si implicit intreaga lume. Coperta publicatiei a devenit populara pe social media in ultimele ore de campanie.


VIDEO PROTVPLUS.RO