Tradiții și obiceiuri. De ce ”este bine” să mâncăm pește în a 3-a zi de Crăciun, de Sfântul Ștefan

×
Codul embed a fost copiat

De Sfântul Ștefan, în a 3-a zi de Crăciun, credincioșii au pregătit rețete din pește. Se spune că vor intra, astfel, în 2024 cu multă încredere, asemenea peştilor care înoată în ape repezi, de munte.

În Ardeal, clienții au mers până la păstrăvării, ca să-și aleagă cele mai frumoase exemplare.

La o păstravărie de pe Valea Sebeșului, păstrăvul curcubeu este vedeta. În cele 3 bazine, dintre care unul care imită mediul natural la baza unei stînci, peștele ajunge și la cîteva kilograme.

Cel mai căutat este însă păstravul de câteva sute de grame.

În această perioadă a anului, înainte de revelion, vânzările se dublează.

Citește și
vanzari pizza
Românii au lăsat mâncarea tradițională de sărbători și au apelat la restaurante. „Nu ne așteptam la așa încasări”
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Nicolae Cata, proprietar păstrăvărie: "E amenajată la această stâncă, mediul natural, apă de izvor captată de la un km și jumătate”.

Pentru o savoare aparte, păstravul se lasă la prăjit în unt de casă.

Prețul unui kg de păstrav curcubeu este de 35 de lei, iar clienții vor veni după marfă în apropierea revelionului.

La malul mării, turiștii au schimbat deja mesele grele cu fripturi de porc, sarmale și salate sățioase cu maioneză cu fructele de mare și cu peștele proaspăt.

În bucătăriile restaurantelor, midiile de Marea Neagră si rapanele sunt gătite cu sosuri ușoare și cât mai multe legume.

Puiu Vasile, bucătar: "Azi o să pregătim niște pește ca de la malul mării, avem un biban și neavând legume de sezon de vară vom folosi rădăcinoase, morcovi, cartofi și sparanghel. Avem un sos de brânză cu niște ceapă, usturoi, lime și cimbrișor, ceva light ca după Crăciun."

"Când începe să se albească pe margini atunci îl întoarcem, mai ținem undeva la 2 minute, nu vrem să îl gătim foarte mult, să fie ușor mai zemos”.

Iar la final...sosurile delicate pentru un gust aromat.

Anca Breha, manager restaurant: "După numeroasele zile cu mâncăruri grele, sarmale, carne, multe altele, clienții s-au reprofilat să spun așa pe fructe de mare și pește, în special rapanele, care sunt proaspete de aici de la noi din Marea Neagră (...) în primul rând bibanul, crapul este foarte solicitat, pe bază de saramură chiar și borșul de pește."

Iar în alte restaurante este la mare căutare tonul roșu.

Dabi Suleiman, chef restaurant: "Am ales acest produs pentru că este mai ușor după mesele de sărbători, mai fin și mai rafinat (...) Un spanac sote, un sos mediteranean de roșii și capere și măsline acompaniat de un piure de mazăre (...)
 Tonul este un pește delicat cu slabe calorii și cu multe proprietăți nutriționale, este recomandat după mese încărcate și este o mâncare elegantă."

Însă pentru cei cu mai puțină dare de mână și crapul, facut la cuptor, cu legume, este o variantă sănătoasă.

Iar dacă vreți să scăpați de calorii, nu-l prăjiți în ulei.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Camerele de gardă sunt pline, în special în spitalele de copii. Peste 27.000 de oameni au cerut ajutor medical de Crăciun
Camerele de gardă sunt pline, în special în spitalele de copii. Peste 27.000 de oameni au cerut ajutor medical de Crăciun

Suntem în plin sezon de gripe și de viroze, iar din această cauză mulți nu au înțeles nimic din acest Crăciun.  

Românii au lăsat mâncarea tradițională de sărbători și au apelat la restaurante. „Nu ne așteptam la așa încasări”
Românii au lăsat mâncarea tradițională de sărbători și au apelat la restaurante. „Nu ne așteptam la așa încasări”

Sătui până peste cap de sarmale și piftie, mulți au vrut, miercuri, să încerce altceva.  

STS: Peste 90.000 de apeluri, date la numărul de urgenţă în trei zile de Crăciun. Cele mai multe pentru asistență medicală
STS: Peste 90.000 de apeluri, date la numărul de urgenţă în trei zile de Crăciun. Cele mai multe pentru asistență medicală

Operatorii STS au preluat, în cele trei zile ale sărbătorilor de Crăciun, peste 90.000 de apeluri la numărul de urgenţă 112, cele mai multe fiind pentru acordarea de asistenţă medicală.

Tradiție veche de peste 400 de ani, păstrată de tineri, într-o localitate din Alba. Cum se sărbătorește „Butea feciorilor”
Tradiție veche de peste 400 de ani, păstrată de tineri, într-o localitate din Alba. Cum se sărbătorește „Butea feciorilor”

Obiceiuri de Crăciun, vechi de secole, încă se mai păstrează în unele sate din Ardeal.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.