USR îl acuză pe Klaus Iohannis de fake news: Vreți reformă sau vreți să mai dați o șansă PSD?

Ionuț Moșteanu

După ce Klaus Iohannis a transmis, joi, că USR “s-a dat mare partid reformist”, dar “a abandonat guvernarea din motive de ei știute”, Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR, a punctat că acest lucru este un fake news.

Și Dacian Coloș a reacționat vehement, după declarațiile lui Iohannis. 

Moșteanu i-a transmis președintelui să nu mai transmită un fake news.

"Domnule Iohannis, atunci când USR PLUS a cerut reforme, ați fost printre primii care v-ați opus. Reformă însemna transparența și prioritizarea vârstnicilor pentru vaccinare, așa cum a luptat Vlad Voiculescu să se întâmple. L-ați oprit. În România 'matură și responsabilă', securiștii trebuiau vaccinați în centre ascunse, înaintea bătrânilor. Vlad Voiculescu a arătat asta și a fost demis. Reformă însemna să desființăm SIIJ, să reparăm legile justiției, să numim șefi la DIICOT și DNA oameni verticali și profesioniști. Pentru prima dată, aveam în desfășurare un proces transparent, nu în spatele ușilor închise. Atunci când Stelian Ion a încercat asta, l-ați pus pe Cîțu să îl demită", a scris Ionuț Moșteanu pe Facebook.

El a precizat că reformă însemna să pună “stop jafului național, miliardelor de lei alocați pentru baroni și primari ca mită electorală. Să nu mai avem becuri și băncuțe cumpărate cu mii de euro din PNDL sau asfalt turnat peste pământ înainte de alegeri”.

Citește și
Preşedintele Klaus Iohannis, consultări cu partidele pentru desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru
Criză politică în România. Iohannis începe consultările la Cotroceni luni, 11 octombrie
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Moșteanu a susținut că atunci când USR PLUS a cerut criterii clare de transparență și alocare eficientă a banilor din PNDL au fost scoși de la guvernare.

"De ce? Pentru că USR PLUS deranjează combinațiile vechii clase politice. Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, deranja atunci când nu acceptă numiri dictate de filialele PNL. Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a deranjat atunci când a adus oameni profesioniști în CA-urile companiilor de stat.
Încetați cu fake news-ul ăsta: USR nu a abandonat guvernarea. USR a fost exclus de la guvernare. Vreți reformă sau vreți să mai dați o șansă PSD?
", a încheiat purtătorul de cuvânt al USR.
 

La rândul său, Dacian Cioloș a transmis pe pagina sa de Facebook că se pare că "necesar să repetăm câteva dintre motivele de noi știute pe care le-am tot spus public, dar nu s-au auzit bine".

Astfel, liderul USR a enumărat motivele care au făcut ca USR să iasă de la guvernare:

"-Un premier care a tratat cu o crasă lipsă de respect partenerii de guvernare și a dat afară fără motiv doi dintre miniștri. În felul acesta, a rupt acordul de coaliție cu bună știință.
- Cu toate că după remanierea fără evaluare a lui Vlad Voiculescu am stabilit un nou acord în Coaliție, situația s-a repetat cu Stelian Ion, fără nicio discuție în Coaliție.
- Un premier care a aprobat intempestiv si împotriva opiniei partenerilor de coaliție un program de 10 miliarde de euro - PNDL 3 - în care nu există criterii de împărțire a banilor altele decât pixul său. Premisele unui jaf din bani publici
", a scris el. 

Liderul USR a continuat cu un alt motiv, și anume: "blocarea reformelor pe care USR PLUS le-a promis cetățenilor care ne-au votat și care sunt parte a programului de guvernare: desființarea Secției Speciale ca sperietoare pentru magistrați, reformarea sistemului de pensii și desființarea pensiilor speciale, reforma legilor Justiției, reforma administrației, depolitizare și desființarea agențiilor guvernamentale care sunt doar niște 'sinecuri' politice".

El a mai spus că "eșecul campaniei de vaccinare pe care a coordonat-o premierul și pe care a refuzat să o lase în coordonarea Ministerului Sănătății. O decizie a cărei consecință o vedem azi, din păcate, printr-un număr-record de decese". 

"Toate aceste lucruri ne-au adus la momentul în care pur și simplu rămânerea noastră în guvernul condus de Florin Cîțu ar fi însemnat cauționarea unui comportament nedemn pentru o astfel de poziție și, în mod clar, în afara parteneriatului politic stabilit inițial cu el pentru o guvernare în interes public. Ne-am dat seama că pe premierul Cîțu mai mult îl încurcăm în obiectivele sale personale și nu vom atinge niciunul dintre punctele agreate în programul de guvernare aprobat de Parlamentul României", a punctat Dacian Cioloș. 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Iohannis îi dă replica lui Ciolacu: ”Este aproape imposibil de declanşat alegeri anticipate”
Iohannis îi dă replica lui Ciolacu: ”Este aproape imposibil de declanşat alegeri anticipate”

Preşedintele Klaus Iohannis susține că, în realitate, este aproape imposibil să se declanşeze alegeri anticipate în România.

Criză politică în România. Iohannis începe consultările la Cotroceni luni, 11 octombrie
Criză politică în România. Iohannis începe consultările la Cotroceni luni, 11 octombrie

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că luni, 11 octombrie, va convoca partidele şi formaţiunile parlamentare pentru o primă rundă de discuţii pentru rezolvarea crizei guvernamentale.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.