Moțiune simplă împotriva ministrului Predoiu, ”apărătorul celor care vor să scape de anchetele DNA”

Catalin Predoiu
Agerpres

USR a anunțat că va depune o moțiune simplă împotriva ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, pe care îl acuză că dă o ”lovitură gravă” luptei anticorupție, prin ”proiectul de așa-zisă desființare” a SIIJ.

Potrivit unui comunicat, USR susține că ministrul Predoiu ”s-a transformat în apărătorul politicienilor și magistraților certați cu legea, care vor să scape de anchetele DNA”.

Ministrul Cătălin Predoiu a preluat ștafeta de la Florin Iordache și îi desăvârșește opera. În loc să corecteze legile Justiției, în loc să se lupte pentru o Justiție independentă în care nucleele de influență din Justiție să fie neutralizate definitiv, a ales să facă pe plac tocmai celor care s-au opus ani de-a rândul oricăror reforme de substanță și care vor să dețină control pe Justiție. Politicienii corupți vor să scape de anchete, magistrații care îi protejează vor și ei să scape de anchetele DNA.

Cătălin Predoiu s-a predat în fața intereselor obscure din Justiție și trebuie să răspundă în fața Parlamentului pentru faptul că ne împinge pe o cale antieuropeană, încercând tot felul de scamatorii și artificii legislative care nu vor păcăli pe nimeni. De aceea, vom depune o moțiune împotriva politicii sale. Cătălin Predoiu înlocuiește SIIJ cu un mecanism mai periculos, fiind aplaudat și susținut de toți cei care au creat și promovat în 2017 SIIJ. Și-a încălcat promisiunile, urmând orbește indicațiile celor care nu vor să se schimbe nimic, în frunte cu președintele Iohannis. A făcut compromisuri compromițătoare și s-a decredibilizat teribil. Isprava sa cu înlocuirea SIIJ cu un mecanism mai parșiv, graba cu care încearcă să evite avizul Comisiei de la Veneția, ușurința cu care denaturează adevărul sunt grăitoare. Cătălin Predoiu a fost criticat deja în raportul Comisiei Europene în cadrul MCV pentru numirile la conducerea Parchetului General și DIICOT. Nu a învățat nimic, merge iîn continuare pe contrasens, cot la cot cu cei care au lovit DNA și au creat rețelele de influență din Justiție”, afirmă Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției.

Așa-zisa desființare a SIIJ, promovată de dumnealui, este o mascaradă. Cred că în momentul acesta, Liviu Dragnea e foarte mândru de ministrul Predoiu, nu și-ar fi imaginat că Secția Specială, creația lui, va fi desăvârșită, perfecționată, de un PNL-ist. Sper că planul este clar acum pentru toată lumea: DNA a deranjat clasa politică, deci DNA trebuie trasă pe linie moartă. Ceea ce se întâmplă ne dovedește că PNL și Klaus Iohannis nu au vrut niciodata reforma Justiției. Au susținut Justiția doar de fațadă, acum se văd clar adevăratele lor intenții”, spune și Ionuț Moșteanu, vicepreședinte USR și liderul deputaților USR.

Citește și
Camera Deputaților
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor: Raport de adoptare pentru proiectul privind desfiinţarea SIIJ
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

USR mai susține că actualul ministru al Justiției a ignorat total faptul că un proiect de desființare a Secției Speciale se afla deja în procedură parlamentară avansată.

Este vorba de proiectul conceput de fostul ministru USR al Justiției, Stelian Ion, proiect asupra căruia s-a pronunțat Comisia de la Veneția, salutând intenția Guvernului de atunci de a reforma sistemul judiciar și de a restabili competența parchetelor specializate, precum DNA și DIICOT.

Ministrul Cătălin Predoiu a preferat, în schimb, să vină cu propriul proiect de lege, pe care coaliția PSD-PNL-UDMR să-l adopte pe repede-înainte, cu nerespectarea termenului pentru dezbatere publică și fără să aștepte avizul Comisiei de la Veneția, deși este cunoscut faptul că opinia forului internațional va veni în curând, în cursul lunii martie, ca urmare a demersurilor întreprinse de USR.

În al doilea rând, prin forma Predoiu de așa-zisă desființare a SIIJ, Secția Specială este reorganizată și întărită, fiind bifate obiectivele celor certați cu legea – politicieni și magistrați – de a scăpa de anchetele DNA și de a-și putea alege magistrații care să-i ancheteze.

În plus, pentru a-și asigura probabil susținerea judecătorilor Curții Constituționale, în eventualitatea unei sesizări la CCR, coaliția PSD-PNL-UDMR a stabilit, cu acordul ministrului Predoiu și al președintelui Iohannis, o superimunitate pentru judecătorii CCR, pe lângă cea deja acordată în 2018. Odată votată legea Predoiu de așa-zisă desființare a SIIJ, judecătorii CCR nu doar că nu vor putea fi reținuți, arestați, percheziționați sau trimiși în judecată decât cu înviințarea a minimum 6 din cei 9 judecători ai plenului CCR, dar ei nu vor putea fi nici anchetați de DNA” - mai susțin cei din USR.

Predoiu, despre desființarea SIIJ: E periculos să se susţină că parchetele care nu sunt specializate nu pot instrumenta şi aplica legea

 

În urmă cu câteva zile, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat că este periculos să se susţină că parchetele care nu sunt specializate nu pot instrumenta şi aplica legea în cauze inclusiv referitoare la infracţiuni de corupţie săvârşite de magistraţi, toate parchetele fiind competente în acest sens.

El a făcut aceste declarații în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, la dezbaterea proiectului de lege privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ).

"Alegerea a fost între demagogie, ineficienţă şi eşec şi a realizat obiectivul principal din mai multe obiective pe care le poate avea în contextul dat. Alegerea a fost aceea de a fi iraţional, nerealist şi a-ţi duce guvernul într-un eşec sau a realiza un pas înainte pe calea unei normalizări. Alegerea a fost între a desfiinţa SIIJ sau a continua să mai vorbim aici încă luni sau poate ani de zile despre modalitatea în care să o desfiinţăm... Întrebarea de ce există în sistemul judiciar şi în CSM un curent puternic împotriva realizării unui proiect de lege care ar întoarce competenţa la DNA - nu este ministerul care trebuie să răspundă la această întrebare. Au răspuns asociaţiile, a răspuns CSM prin avizul pe care l-a dat. Este absolut incorect să stigmatizezi în mod stalinist membrii CSM doar pentru că au o opinie... Proiectul a fost avizat în CSM şi de judecători, şi de procurori", a declarat Predoiu la dezbatere, conform Agerpres.

Potrivit ministrului, "această falsă dilemă introdusă în magistratură dinspre politic, politizând magistratura, că unii sunt reformişti şi alţii nu, trebuie să înceteze", apreciind totodată că "s-a mers prea departe cu afirmaţiile calomnioase".

"Sunt magistraţi care au opinii diverse, cu argumente pro şi contra, şi trebuie respectaţi şi trataţi ca atare. (...) Eu am avut de ales între a persista în acest blocaj a cărui responsabilitate o poartă în bună măsură fosta conducere a Ministerului Justiţiei, care în 2021 a ignorat apelurile şi semnalele venite de la colegi din coaliţie, şi anume de a discuta cu CSM până se obţine avizul pe proiectul de lege, ca să nu fie blocat în Parlament. Eu însumi am atras atenţia asupra acestui lucru, şi nu public. (...) Dacă suntem astăzi aici, suntem pentru că a fost un eşec total modul în care s-a procedat în 2021. Eu refuz să-mi împing propriul guvern înr-un eşec şi să împing justiţia în continuare în această vină, care este incomparabil mai importantă decât celelalte mari probleme care stau şi aşteaptă la rând - legile justiţiei, logistică şi aşa mai departe. Prin urmare, dacă am ales să fac ceva, n-am ales cum se pretinde să stau cu X sau cu Y pentru că unii sunt retrograzi şi alţii reformişti, ci am ales să construiesc o soluţie viabilă care să treacă prin Parlament cu votul CSM şi care să facă un serviciu ţării. Asta a fost alegerea mea şi nu mi-e ruşine de ea", a explicat ministrul Justiţiei.

El a adăugat în context că parchetele din România sunt competente toate, nu e nevoie neapărat de structuri specializate.

"Este periculos să se susţină că parchete care nu sunt specializate nu pot instrumenta şi aplica legea în cauze inclusiv care prevăd infracţiuni de corupţie săvârşite de magistraţi. Este periculos acest lucru, refuz să dau acest mesaj. Parchetele din România - specializate sau, să zicem, de drept comun - sunt competente toate, iar faptul că legiutorul optează pentru o competenţă sau alta nu înseamnă un blam implicit pentru celelalte parchete care n-au competenţă. Să ieşim din aceste false dileme periculoase. Lumea nu va putea avea încredere în justiţie dacă noi lansăm mesaj după mesaj că nu se poate avea încredere decât în structuri specializate. Procurorii nu vor găsi elanul interior să lupte, inclusiv cu corupţia, în sistemul judiciar, dacă transmitem mesajul că n-au valoare decât dacă sunt în structuri specializate. (...) A face un proces de intenţie doar pentru că faptul că legiuitorul a optat pentru un sistem mi se pare că este periculos pentru încrederea în justiţie şi resping categoric această cale", a spus Predoiu.

Ministrul Justiţiei a amintit că termenul din programul de guvernare pentru desfiinţarea SIIJ este 31 martie 2022.

"Dacă depăşim acest termen, pe bună dreptate opoziţia o să vină şi să spună nu vă faceţi treaba în termenul stabilit (...) S-a spus că proiectul anterior a fost blocat, pentru că a fost publicat degrabă acest proiect. Fals! Proiectul care este în Parlament e blocat din primăvara anului trecut. Eu am publicat proiectul în ianuarie 2022, la diferenţă de luni", a menţionat Predoiu.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Deputaţii au aprobat desfiinţarea SIIJ. USR acuză: ”Ce nu a îndrăznit să facă nici Dragnea”
Deputaţii au aprobat desfiinţarea SIIJ. USR acuză: ”Ce nu a îndrăznit să facă nici Dragnea”

Deputaţii au aprobat, luni, proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, cu 205 voturi "pentru", 90 de voturi "împotrivă" şi o abţinere.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor: Raport de adoptare pentru proiectul privind desfiinţarea SIIJ
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor: Raport de adoptare pentru proiectul privind desfiinţarea SIIJ

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a votat, vineri, un raport de adoptare a proiectului de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.

SIIJ, aproape de desființare. Contrele magistraților cu politicienii
SIIJ, aproape de desființare. Contrele magistraților cu politicienii

După trei ani de scandal, secția specială de anchetare a magistraților ar putea fi în sfârșit desființată.

De ce nu vrea USR desființarea SIIJ în varianta PSD-PNL: ”Ne vom întoarce în epoca Năstase”
De ce nu vrea USR desființarea SIIJ în varianta PSD-PNL: ”Ne vom întoarce în epoca Năstase”

USR susține că planul coaliției PSD-PNL de desființare a Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) este unul care rezolvă problema doar aparent, existând riscul ca România să se întoarcă la ”epoca Năstase-Stănoiu”.

CSM consideră
CSM consideră "de neînţeles" "încrâncenarea cu care DNA vrea cu orice preţ competența de a urmări penal magistraţii

Secţia pentru judecători a CSM afirmă că este "total de înţeles" "încrâncenarea" cu care Direacţia Naţională Anticorupţie "acţionează în sensul dobândirii cu orice preţ a competenţei de a urmări penal magistraţii", scrie News.ro.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.