Ultima șansă a Occidentului de a pregăti Ucraina în fața ofensivei decisive pregătite de Rusia în primăvară

×
Codul embed a fost copiat

Vladimir Putin i-a ordonat noului comandant pe care l-a numit generalul Valeri Gherasimov să cucerească întreaga parte de est a Ucrainei, adică regiunile Donețk și Luhansk, până în martie.

Cel puțin așa susține un oficial al serviciului ucrainean de informații militare. Pe de altă parte, Putin susține că economia rusă a rezistat bine sancțiunilor occidentale, iar scăderea economică pe care a anunțat-o, puțin peste 2%, ar fi mult mai mică decât preziceau unii experți. Bilanțul victimelor în blocul din Dnipro distrus de o rachetă rusă a ajuns la 44 de morți. Atenție, urmează imagini și detalii care vă pot afecta emoțional.

În noianul de suferinţă, nădejdea cu greu își mai găseşte loc.

La aproape 72 de oare de la atacul din Dnipro, căutările printre dărâmături nu s-au oprit. Salvatorii nu se pot da bătuţi, mai ales că rudele şi prietenii celor daţi dispăruţi nu se clintesc din faţa muntelui de moloz. Serhei şi-a pierdut recent un braţ pe frontul din Bahmut şi a fugit din spital când a auzit de nenorocirea de-acasă. Soţia şi cei doi copii sunt pe undeva pe sub dărâmături.

Serhei Kyrychenko: „Soția mea însărcinată și doi copii. Trag nădejde să fie găsiți în viață. Nu știu cum mai pot trăi fără soția mea.”

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Cu puțin timp înainte de cumplitul atac, Mihailo Korenovski, un cunoscut antrenor de box ucrainean, își serba ziua de naștere alături de familie. Atât a mai rămas acum din bucătăria plină de bucurie cu doar câteva zile în urmă. Mihailo Korenovski şi fiica lui adolescentă au pierit în atac.

Fred Pleitgen, CNN Correspondent: „Am asistat la scene dramatice aici, în Dnipro, mai devreme. Am fost la slujba de înmormântare a unei tinere de doar 15 ani, ucisă aici. Au fost prezenți la înmormântare colegi de clasă, profesori. Și, evident, toți erau îndurerați și foarte mulți dintre ei sunt furioși pe ruși.”

Oksana Matusevych, profesoară: „Era un copil nemaipomenit. Dumnezeu îi ia pe cei mai buni…”

Potrivit ministerului britanic al apărării, racheta lansată de ruși care a demolat blocul de locuințe din Dnipro, sâmbătă, a fost cel mai probabil o rachetă anti-navă, care nu este o armă de mare precizie, iar sistemul de ghidaj nu poate diferenția țintele în zonele urbane.

Vitali Klitschko, primarul Kievului: „Vă spun, avem nevoie de sisteme de apărare anti-rachetă. Trebuie să ne apărăm cetățenii, civilii de rachetele rusești. Ați văzut ce s-a întâmplat în Dnipro? Este terorism.”

Între timp, Vladimir Putin a lăudat economia Rusiei care, susține liderul de la Kremlin, a făcut faţă cu brio în ciuda sancțiunilor occidentale

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „PIB-ul Rusiei, în perioada ianuarie-noiembrie 2022, a scăzut, însă cu doar 2,1%. În timp ce unii preziceau, să ne amintim, unii experți din țara noastră, ca să nu mai vorbesc despre experții străini - preziceau o prăbușire de 10, 15, chiar 20%. Complexul militar-industrial a contribuit semnificativ la dinamica sectorului productiv.

La ordinul președintelui, a anunțat la rândul său ministrul Apărării, Serghei Șoigu, forțele armate ale Rusiei vor ajunge la 1,5 milioane de militari. Și, în cadrul unei reuniuni cu conducerea armatei, a vorbit despre "schimbări pe scară largă" în următorii ani.

Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării: „Toate măsurile trebuie combinate într-un plan cuprinzător pentru creșterea componenței și puterii Forțelor Armate ale Federației Ruse și sincronizate cu livrarea de arme, echipamente militare și echipamente speciale.”

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: „Are legătură cu războiul, războiul prin procură purtat de țările din Occidentul colectiv, care include elemente de implicare indirectă în lupte, precum și elemente de război economic, financiar, juridic, călcarea în picioare a oricăror norme legale.”

 

Pe de altă parte, reuniunea aliaților Kievului de vineri, unde s-ar putea decide livrarea armamentului greu Ucrainei, cât mai repede, ar putea fi ultima șansă pentru a pregăti Ucraina în fața ofensivei ruse, care cred analiștii, va avea loc, fără îndoială, la primăvara. Marea Britanie s-a angajat deja să trimită 14 tancuri Challenger 2, dintre „100 posibile” care ar putea fi furnizate de aliați, în funcție de rezultatul discuțiilor de la baza americană Rammstein, din Germania.

Michael Clarke, analist militar: „E nevoie de 20 de săptămâni să antrenezi echipajul să lupte pe un astfel de tanc, însă putem comprimăm această perioadă la 12 săptămâni, în condiții de urgență. Astfel, atunci când rușii ar putea porni ofensivă lor majoră, Ucraina ar fi pregătită să răspundă cu o forță semnificativă de tancuri, din Occident. Atunci, am putea spune că la Ramstein s-a luat decizia potrivită, exact la timp. Dacă nu, va fi prea târziu. E ultima oportunitate când o decizie sensibilă poate fi luată, ca să poți antrena echipajele, și să ai tancurile acolo, în primăvară, când va fi nevoie de acestea.”

În acest timp, 100 de soldați ucraineni au ajuns în Statele Unite pentru a începe instructajul cu privire la utilizarea bateriei antiaeriene de rachete Patriot, pe care americanii o vor trimite Kievului.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani

Autorităţile germane au anunţat duminică decesul, în urma rănilor suferite, a unui poliţist înjunghiat vineri în cap în timpul unui atac care a vizat o reuniune anti-islam la Mannheim, un ministru denunţând "terorismul islamist", relatează AFP.

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit duminică după-amiază, în timpul unui show aviatic la aeroportul din Beja, în sudul Portugaliei.

Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.